RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygger by uten hensyn til barn


Pilestredet park går for å være et være et av svært få barnevennlig utbyggingsprosjekte.
Pilestredet park går for å være et være et av svært få barnevennlig utbyggingsprosjekte.
Nye leiligheter bygges så tett at det går utover de minste. Arkitekter slår alarm.

St.hanshaugen: I kveld arranger Norsk Form møtet "Båndtvang for barn i byen". Møtet er et resultat av en hovedstad i utvikling, der nye leiligheter bygges i rekordfart., der høydene på bygårdene blir stadig høyere, og leilighetene blir stadig mindre. Hvor skal barna være?

Bybarn

Lokalavisen St. Hanshaugen skrev forrige uke om Tjuvholmen -utbyggingen og lokale politikere som etterspør barnas rettigheter i forhold til byutvikling.

Kommunalminister Megnhild Meltveit Kleppa har engasjert seg i nettopp barnas plass i en by i utvikling og har skrevet bekymringsnotatet "Barn i skolealderblir en sterkt forsømt aldersgruppe. I følge Dagens Næringsliv slår notatet fast at Oslos høye prisnivå tvinger frem leiligheter som er lite funksjonelle og re for små til å fungere som langtidsboliger for barnefamilier.

Det stemmer, sier Bård Isdahl, seniorrådgiver i Norsk Form. Han frykter barnløse byer i fremtiden.

Og en barnløs by, er en ufullstendig by, sier han.

Ifølge Oslokommune har hovedstaden 20 000 flere barn i dag enni 2005.

Det er et tydelig mønster i Oslo indre by, der antallet ett-til-fire-åringer er likt med byen forøvrig. For indre by derimot, ligger antallet barn i skolealder langt under resten av byen, sier Jon Guttu, forsker i Norsk institutt for by- og regionsforskning til avisen.

Utemiljø viktig

Så er det også nettopp dette kveldens forskere skal snakke om når Norsk Form samler troppene.

Få utemiljøer i den tette byen innbyr i dag til aktiv lek og bevegelse. Byen trenger gode uterom, baarn trenger muligheten til å gå og sykle i hverdagen Trafikkbldet har dessuten stor betydning for barns aktivitetsropm og bevegelsesmønster. Gårdsrommene har en tendens til å bli dypere, dypere, smalere og mer skyggefulle. Det må skapes en balanse mellom tett bygningsmasse og rommet mellom bygningene, skriver Isdahl i rapporten "PÅ taket , i gården, i parken." og påpeker at byen vil forvitre sosialt hvis den ikke også blir et sted hvor det finnes barn i alle alderstrinn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere