*Nettavisen* Nyheter.

Bygger passivhus på Rommen

Illustrasjon: MIR

Eiendoms- og byfornyelsesetaten selger nå en tomt på Rommen som er forbeholdt miljøvennlige og fremtidsrettede boliger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Illustrasjon: MIR

ROMMEN: Det skal bygges ca 200 miljøvennlige boliger og barnehage på tomten. Kjøper av tomten skal gjennomføre utbyggingen av prosjektet 30° SØR i samarbeid med PUSHAK arkitekter. Deler av tomten er avsatt til barnehage.

- Det vil bli både leiligheter og noen rekkehus med en privat uteplass. Det er lagt stor vekt på miljøvennlige løsninger i prosjektet, blant annet vil det bli brukt materialer som ikke avgir giftstoffer, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Ekker Larsen i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Pionerprosjekt

Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten i samarbeid med Husbanken og NAL/Ecobox kåret tidligere i år miljøprosjektet 30° SØR til vinner i arkitektkonkurransen IMAGINE Rommen. 30° SØR er et av de første store miljøvennlige boligprosjektene i Oslo.
Les også:Miljøvennlig arkitektvinner
30° SØR er et pionerprosjekt innen miljøvennlige boliger. Energiforbruket er beregnet til 65 kWh per kvadratmeter, noe som tilsvarer passivhusstandard eller energiklasse A innen ny merkeordning for boliger. Dette er under halvparten av vanlige forskriftskrav.
Dette blir det største boligprosjektet i Groruddalen på lang tid. Jeg synes det ser utrolig bra ut. Vi måtte gå en ekstra runde, og vi fikk til slutt det vi var ute etter, sa byråd Merete Agerbak-Jensen (H) under kåringen av arkitektvinneren.

Ideell orientering

Husene har en ideell orientering i forhold til passiv bruk av solenergi, det vil si utnyttelse av varme fra solen gjennom sydlige vinduer om våren og høsten. Dette har vært styrende i det arkitektoniske uttrykket, og vil gi varierte og særpregede bygninger og gaterom med store variasjoner.

Tomten heller mot sørøst, har gode solforhold og fritt utsyn over deler av Groruddalen. Det er kort avstand til offentlig kommunikasjon og Stovner Senter.

Andre energisparende tiltak i prosjektet er ekstra isolering og bruk av termisk masse, som for eksempel betong som kan lagre solenergi.

Universell utforming

Minst halvparten av leilighetene vil få universell utforming, noe som blant annet innebærer at det skal være direkte adgang fra garasje til leilighetene via heis. Det vil bli en stor grønn felleshage mellom husene.

Reguleringsplanen godkjenner utbygging av ca 200 boliger og en barnehage.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.