RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bygget snøhus for deg


Oskar (11) og Helene (13) foran firemannsiglooen. Seks timer tok det å bygge snøhuset.
Oskar (11) og Helene (13) foran firemannsiglooen. Seks timer tok det å bygge snøhuset.
Har du en eskimo i magen? Nå kan du tilbringe en natt eller to i en igloo midt i Nordmarka. Og det helt gratis.

NORDMARKA: Jeg har alltid vært av den typen som får lyst til å bygge en hule hver gang jeg ser en snøhaug, sier Marek Vokac.

For noen år siden kom han over en amerikansk oppfinnelse som kan brukes til å bygge en igloo uansett snøforhold. Vanligvis kan iglooer nemlig kun bygges i vindblåst snø, noe som ikke finnes i Norge. Men med denne formen kan man pakke snøen i blokk etter blokk. I tillegg er det en stang i midten som gjør at blokkene formes slik at iglooen blir rund.

Bygget i seks timer

Søndag tok Vokac med seg sine to barn Helene (13) og Oskar (11) på skitur inn i marka fra Hammern. Da de kom frem til sydenden av Rottungen, begynte de å bygge en firemannsigloo. De ble nesten ferdig samme kveld, og etter en natt i iglooen (da med hull i taket) fullførte byggde verket dagen etterpå.

En tremannsigloo ville tatt rundt tre/fire timer å bygge. Litt vanskelige snøforhold, samt størrelsen på iglooen, gjorde at far og barn brukte tilsammen seks timer på dette snøhuset. Nå vil de gjerne at flest mulig får glede av det noe uvanlige byggverket, som er godt synlig fra løypa som krysser vannet i retning Gåslungen.

Står hele sesongen

Denne iglooen er veldig solid, og kommer til å stå sesongen ut, sier Vokac.

Iglooen har nemlig en form som gjør at den ikke detter sammen. I motsetning til de iglooene du kanskje husker fra Donald, er denne litt spissere, noe som gjør at den blir mer stabil.

I tillegg er det veldig lunt og godt der inne, sier Vokac.

Han forteller at det er god plass til at fire voksne personer kan sove inne i iglooen, som er rundt 1,75 meter høyt på innsiden, og circa 3 meter i diameter.I tillegg egner den seg godt for et lunjsstopp på vei inn til Kikut, eller hvos barna ønsker en lekepause midt i skiløypa.

Ta med god sovepose

Men hva bør man ta med seg på en iglooovernatting?

Du trenger ikke pakke noe annet enn til en hvilken som helst annen vinterovernatting. God sovepose og liggeunderlag er det viktigste. Jeg liker også å ha med meg noen gode dunsokker. I tillegg er det viktig å ha med noe å dekke døren med, sier Vocak..

Også bruk av primus fungerer helt utmerket innenfor iglooens fire vegger.

Det går helt fint. Den fukten som danner seg på innsiden vil fryse etterhvert, og det gjør bare iglooen enda mer solid, sier Vokac, som ikke utelukker at det kan bli mer igloobygging i løpet av vinteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere