*Nettavisen* Nyheter.

By:Larm kan forsvinne fra Oslo

KVELENDE BUDSJETTFORSLAG: Musikkfestivalen by: Larm går fra 1,5 millioner til null kroner i støtte i byrådets forslag til Oslo-budsjett for 2012. Kuttet innebærer at det blir aktuelt å flytte eller avlyse festivalen. Her er Kvelertak i aksjon. Foto: PRESSEFOTO

Ledelsen i by:Larm mener kulturbyråd Torger Ødegaard (H) lyver.

Klikk på bildet for å forstørre.

BER OM REDEGJØRELSE: Kulturbyråd, Torger Ødegaard (H), blir beskyldt for løgn. Nå vil han ha fakta på bordet. Foto: ARKIVFOTO

Klikk på bildet for å forstørre.

SJOKKERT FESTIVALSJEF: Erlend Mogård-Larsen i by: Larm mener Oslo kommune foretar en snodig manøver og lurer på hva som egentlig ligger bak kuttet. Foto: PRESSEFOTO

OSLO/SENTRUM: Ledelsen i by:Larm er sjokkert over det de kaller løgn fra Kulturetaten, hvilket gjør at musikkfestivalen går fra 1,5 millioner til null kroner i støtte i byrådets forslag til Oslo-budsjett for 2012.

Del på Facebook

Kuttet innebærer at det blir aktuelt å flytte eller avlyse festivalen.

LES OGSÅ: Redd oslo Nye Teater må legge ned

LES OGSÅ:

Avslag på grått papir

I Kulturetatens innstilling til tilskuddsfordeling står det: «I lys av by: Larms økonomiske situasjon, og i samsvar med nasjonal profil, anbefales at søknaden ikke imøtekommes. Videre er søknaden innkommet etter søknadsfrist, og krav til søknaden (…) ikke oppfylt. Det innstilles på et avslag.»

De siste dagene her dermed kulturbyråd, Torger Ødegaard (H), kommet på banen og hevdet støtten blir kuttet på grunn av manglende regnskap og ikke-overholdte søknadsfrister.

– Innstillingen fra Kulturetaten er at vi trekker tilbake støtten på grunn av at by:Larm ikke har levert regnskap siden 2009. Det forundrer meg veldig at de ikke har rapportert inn til oss, uttalte Ødegaard til Aftenposten onsdag, og hevdet samtidig at de flere ganger har purret på ledelsen for by:Larm.

– Dette er noe de vet. Man får ikke offentlig støtte uten å levere regnskap. Vi har purret gjentatte ganger, og vi er veldig forundret. Når man ikke leverer regnskap får det konsekvenser. Slik må det være, slo kulturbyråden fast.

– Tull og tøv

Dette reagerer daglig leder i by: Larm,Erlend Mogård-Larsen, kraftig på. Han mener begrunnelsen for kuttet, som igjen var basert på Kulturetatens innstilling, «bare er tull og tøv».

– Dette er bare løgn, det er tull og tøv. De har fått regnskap og revidert regnskap hvert eneste år. Hvis ikke hadde vi ikke fått godkjent støtte, sier Mogård-Larsen.

Han reagerer sterkt på Ødegaards uttalelse, som han kaller for «en svært alvorlig påstand».

– Både Ødegaard og administrasjonen er klar over at by:Larm har avvikende regnskapsår fra 29. april til 1. mai. Det innebærer at det reviderte regnskapet er ferdig i månedsskiftet oktober/november.

– Det har de godkjent alle tidligere år, og jeg var senest i kontakt med dem for et par uker siden. Søknader er også sendt i tide, og det flere ganger, for å være på den sikre siden, understreker Mogård-Larsen.

Innrømmer liten glipp

Han medgir riktignok at by:Larm har oversett et brev fra Brønnøysundregistrene, men at det er faktisk feil at Oslo kommune ikke har fått regnskaper.

By:Larms revisor, Ole Martin Kynningsrud i Leo Revisjon, har skrevet følgende i en e-post til by:Larm:

«Vi har vært i kontakt med Regnskapsregisteret i Brønnøysund og fått opplyst om at rettelsen av annulleringen av godkjent årsregnskap 2010 skyldes at ved en inkurie er oppført feil årstall i balansen. Dette til tross for at regnskapstallene er riktig. I samråd med Regnskapsregisteret er det i dag foretatt en ny forsendelse av korrigert årsregnskap 2010, sendt Regnskapsregisteret og vil bli behandlet omgående i Regnskapsregisteret».

By:Larm-sjefen sier videre at budsjettforslaget innebærer en meget alvorlig situasjon for stiftelsen by:Larm.

– Hva konkret betyr dette for by:Larm 2012?

– Det er litt tidlig å si, vi fikk vite dette onsdag, men det kan bli aktuelt å gjøre festivalen mindre og senke ambisjonsnivået. En annen mulighet er å flytte hele arrangementet. Vi har et stort apparat, men er fleksible. Først og fremst ønsker vi å gå i en dialog med Oslo kommune, og finne ute om by:Larm i fortsettelsen virkelig ikke er ønsket som en del av Oslos kulturliv, sier by:Larm-sjefen.

– Kan arrangementet bli avlyst?

– Ja, det er et alternativ. Vi kan ikke styre et arrangement med så stor usikkerhet.

Snodig manøver

For Erlend Mogård-Larsen og hans stab, kom budsjettnyheten som lyn fra klar himmel:

– Ingen har orientert oss om dette på forhånd, vi ante ingenting, men Oslo kommune sender et klart signal om at de ikke ønsker by:Larm i Oslo, sier Mogård-Larsen.

Han beskriver kuttet som snodig og umusikalsk.

– I forhold til hva som står i Høyres partiprogram, er dette et snodig signal. Dessuten er det umusikalsk å håndtere en mangeårig samarbeidspartner på denne måten. Kommunen sier at Oslo skal være en musikkby, og i Høyres program er vi nevnt spesifikt. Da er det rart at de nuller ut festivalen i budsjettforslaget sitt, sier Mogård-Larsen.

I Høyres partiprogram står følgende:

«I Oslo avholdes hvert år flere konserter enn i noen av de andre hovedstedene i Norden. Ved festivaler og enkeltkonserter gir byen mangfoldige konserttilbud, som spenner fra kammermusikk, kirkemusikk og til jazz, pop, rock, hiphop og rap. by:Larm, Øyafestivalen, Oslo Live, Norwegian Wood, Ultima, Mela og Oslo Jazzfestival er noen av de mange arrangementene som markerer Oslos posisjon som musikkby.»

Diplomatisk

Ødegaard svarer nå med å be sin egen etat møte by:Larm-ledelsen. Han vil deretter «ganske raskt» å komme med en skriftlig redegjørelse på hvorfor by:Larm ble nullet i det foreslåtte kulturbudsjettet for Oslo kommune, etter anbefaling fra Kulturetaten.

Kulturbyråden er nå vesentlig mer diplomatisk i uttalelsene enn han var for noen dager siden:

– Jeg var for noen år siden ute og mente at det var positivt for Oslo at by:Larm ville bli værende her. Vi ville gjerne ha bransjefestivalen her hvor 90 prosent av bransjen oppholder seg. Det er viktig for bransjen, og viktig for byen. Derfor ga vi dem økonomisk støtte i tre år, sier Ødegaard og legger til:

– Jeg synes det er ryddig at Kulturetaten og by:Larm har et møte seg imellom. Jeg venter på den skriftlige redegjørelsen, og synes ikke det er fruktbart å kommunisere videre på denne måten via pressen, slår kulturbyråden fast.

By:Larm-sjef Mogård Larsen imøteser en invitasjon til et møte med kommunen:

– Det er bra det er vilje til å rydde opp i denne farsen, og få fakta på bordet. Får vi en saklig begrunnelse basert på korrekte opplysninger, skal vi ikke sutre over den endelige beslutningen. Da får vi vurdere alternativene. Men vi håper på et ryddig, fruktbart og musikalsk møte, sier han.

LES FLERE REAKSJONER PÅ OSLOBUDSJETTET:

Venstre vil stanse privat trikk

Rieber-Mohn: Politisk ansvarsfraskrivelse

– Fjern Frp-forslag fra budsjettet

Frykter forfall og stengte kirker

Redd Oslo Nye Teater må legge ned

Carl I. Hagen kan gjøre livet surt for byrådet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag