*Nettavisen* Nyheter.

Bymisjonen åpner utskjelt senter

Ali Mohamed Jana og Marit Nybø i Kirkens bymisjon avbildet under idémyldringen rundt planlegging av Grønlandsleiret 53. – Det er kommet frem mange gode ideer, sier Nybø. Foto: Foto: lars Roar Rud

Kirkens bymisjon er godt igang med sitt planlagte prosjekt for øst-afrikanere i Grønlandsleiret 53. Etter planen åpnes senteret neste år.

GRØNLAND: Bymisjonen kjøpte den falleferdige gården for et par år siden. Tanken er å innrette tilbudet særlig mot østafrikanere som oppholder seg i bydelen.

Ifølge Nybø trengs det tiltak på dette området.

– I stedet for at samfunnet stigmatiserer denne gruppen, kan man snu på det og si at vi ikke har vært flinke nok til å gi dem et godt tilbud. Mange av disse bor i dårlige leiligheter eller hos venner og kjente. Det kan lett medføre at livet blir litt kaotisk, sier Nybø.

Protester

Planene for gården har vært til behandling både hos Plan- og bygningsetaten og i bydelsutvalget, som begge har godkjent planene. Lokale protester har imidlertid ikke uteblitt.

– Folk burde egentlig applaudert oss. Bygget har ikke et eneste bad, bemerker Nybø.

Bymisjonen ønsker å jobbe etter en modell hvor folk får støtte til å mestre livet sitt, samtidig med at de bor trygt. Hva det betyr å bo i kaos, vet Marit Nybø det meste om. Mange er ikke klar over hvor dramatisk konsekvensen kan bli, ifølge Nybø.

– Det er utrolig presset boligmarked. Når studenter strever med å finne bolig, hvordan tror du vanskeligstilte har det? Mange bor hos venner, lever usikkert og dårlig. Når de får bolig med oppfølging, gjør det livet mer stabilt. De får bygd seg opp når bosituasjonen er langsiktig og forutsigbar. Behovet for boliger er enormt, og vi ønsker å demme opp for noe av dette, sier hun.

Skal gjøre byen bedre

Planen er å åpne huset til neste år. Håpet er da at første etasje utvikles til et sosialt treffsted som nærområdet kan dra nytte av.

– Visjonen er at dette kan gjøre byen bedre, sier Nybø, som ønsker samarbeid med bydelen.

– Vi ønsker å samarbeide tett med Bydel Gamle Oslo. Det er bydelene som finansierer oppfølgingstjenester for folk som trenger det. Her kan vi gi tilbud til 16-20 mennesker, som trenger bolig, bistand og fellesskap, sier Nybø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.