RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bypatrioter får ærespris


Dette stedet i Storgata ville ikke vært det samme uten prisvinner Blomberg. Nå er det truet igjen.
Dette stedet i Storgata ville ikke vært det samme uten prisvinner Blomberg. Nå er det truet igjen.
Selskabet for Oslo Byes Vel har valgt to Oslo-borgere, begge historiefortellere, til vinnere av æresprisen «Bypatrioten» 2010.

OSLO: Den ene av prisvinnerne har i tillegg kjempet på barrikadene i mange år for å ta vare på et kulturminne av nasjonal betydning i hovedstaden.

Prisvinnerne er Olav Angell og Wenche Blomberg.

I følge Oslo Byes Vel personifiserer de to Vellets egen målsetting, nemlig å gjøre byens borgere bedre kjent med Oslo og i tillegg bry seg om byen og kjempe for det vi liker ved Oslo.

Æresprisen «Bypatrioten» utdeles på Oslo Byes Vels generalforsamling i kveld, onsdag 28. april.

Oslo-forfatteren Olav Angell

Hovedbegrunnelsen for tildelingen av prisen til Olav Angell er hans kjærlighetserklæring til Oslo formidlet gjennom et langt forfatterskap og spesielt i romantriologien Oslo i skumring (1991), Oslo ved midnatt (1997) og Oslo i demring (2002). Bøkene er en personlig beretning om hvordan det var å vokse opp i Oslo før, under og etter krigen. Allerede i romanen DIG (1970) beskriver han barneårene, skoledagene og ikke minst jazzlivet i hovedstaden på 1950- og 60-tallet.

Listen over Angells Oslo-tekster er lang. Angells første hovedstadstekst ble publisert i tidsskriftet Profil for over 40 år siden i 1968.

I følge Oslo Byes Vel får Olav Angell prisen fordi han har satt ord på sine følelser for Oslo og fortjener anerkjennelse som Oslo-forfatter.

Kulturverneren Wenche Blomberg

Wenche Blomberg får prisen for sin årelange innsats for å gjøre oss kjent med historien til Prinds Christian Augusts Minde – stedet for byens fattige og gale – og i tillegg for å ha stått på barrikadene i snart 20 år og forsvart Prindsen mot fysiske angrep og stått på for å få anlegget fredet som unikt bygningsmiljø og nasjonalt kulturminne i Oslo.

Oslo Byes Vel skriver blant annet følgende i sin begrunnelse: "Wenche Blomberg kunne utropes som «Dronningen av Prindsen», men rojalistisk er hun ikke. Hun er statsstipendiat, forsker, kriminolog og kulturverner med imponerende engasjement og utholdenhet.

Tidlig på 1990-tallet oppdaget Wenche Blomberg at historien til Prinds Christian Augusts Minde i Storgata 36 og nærmeste nabo til Mangelsgården, var et ubeskrevet blad. Hennes interesse omfattet både menneskene og bygningene.

Wenche Blomberg skrev like godt en bok om et viktig kapittel i norsk sosialhistorie, nemlig Galskapens hus – internering og utskilling i Norge 1550–1850 (2002), og fulgte senere opp med heftet Prinds Christian Augusts Minde – historie og visjoner om de fattiges kvarter (2006). Forøvrig har også tidsskriftet St. Hallvard hatt gleden av å publisere artikler signert Wenche Blomberg."

Også Wenche Blomberg er en typisk Oslo-borger med fødested et helt annet sted, nærmere bestemt Tjøme i 1943. Pappa Blomberg vokste opp i en gråbeingård i Lakkegata, men Wenches egen barndomsby er Tønsberg.

Oslo Byes Vel regner med at Norges eldste by gleder seg over at Wenche Blomberg er utropt til bypatriot av Oslo.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere