RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byråd Myhre er ikke redd snøen er forurenset

Oslo kommune skryter av at snøen i byen er renere enn på mange år. Hva som befinner seg i snødeponiene i Groruddalen, vet ingen.

GRORUDDALEN: Flere frykter forurensning fra snødeponiene ved Postens godssenter og Smartklubb Alnabru. Foreløpig avdramatiserer Oslo kommune det hele.
- Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har tatt prøver over hele Oslo. De sier, bare dump i vei. Snøen inneholder jo stort sett vann. Det finnes skadelige stoffer, men ikke noe utover det som er normalt, sier byråd for miljø og samferdsel Peter N. Myhre fra Fremskrittspartiet.

Ikke bekymret

- Det er ingen grunn til bekymring, slår byråden fast.
Myhre referer til en undersøkelse gjort av NIVA på utvalgte steder i Oslo. Prøvene er tatt langs kommunale veier i vest, nord og øst på bestilling fra samferdselsetaten. Prøvene viser at konsentrasjoner av vanlige veirelaterte forurensninger er forholdsvis lave.
Men hva med de svære deponiene som er opprettet ved Postens godsterminal og Smartklubb på Alnabru?
- De vet jeg ikke noe om, sier miljøbyråden og henviser private firmaer til å svare for seg selv.
Vannforsker Thorleif Bækken i NIVA opplyser at den testede snøen var "ren nok" til å gå på sjøen. Hva som befinner seg i "groruddalsdeponiene", vet han ingenting om.
- Vi har ikke tatt noen prøver i Groruddalen. Men vi har fått en henvendelse om Alnaelva, sier forskeren.

Uholdbart

Bækken antyder at en snøtest i Groruddalen ville avdekket langt mer forurensning enn hva tilfellet er i sentrumsområdet.
- Den snøen inneholder forsåvidt en del forurensning, men områdene som kommunen kjører snøen fra er ikke de mest trafikkerte. Den mest forurensede snøen finner du langs hovedveiene. Det er en sammenheng mellom trafikkmengde og forurenset snø. Også hvor lenge snøen har ligget, sier han.
- Er det helt uproblematisk at et snødeponi ligger like ved en elv?
- Det er ingen tvil om at det vil renne til vassdrag. Det kan hende det ikke er gunstig. På sikt er det jo meningen at en skal redusere forurensningen til elver i Oslo, sier vannforskeren.
Han ser ikke bort fra at snøen i Groruddalen vil bli testet, dersom kommunen ønsker det.
De mange snødeponiene i vårt område har vakt en viss bekymring hos flere. Det er frykt for at snøen inneholder miljøgifter som vil forurense vassdragene, blant annet Alnaelva. Men byråd for miljø og samferdsel, Peter N. Myhre, mener folk kan ta det med knusende ro. Han viser til prøver tatt av Norsk Institutt for vannforskning (NIVA). De skal vise at snøen i Oslo-området ikke inneholder store mengder skadelige stoffer.
- Det finnes stoffer i snøen men ikke noe som er utover det normale, avdramatiserer byråden.

Flere deponier

Den snørike vinteren vi er i ferd med å legge bak oss har etterlatt svære berg av snø flere steder i byen. Her i Groruddalen er det opprettet snødeponier ved Smartklubb på Alnabru.
I tillegg er det dumpet en del tonn snø på den såkale NRF-tomta ved Postens Godssenter. Denne dumpingen er det Vaktmestercompagniet som står bak og de har beklaget at de tok seg til rette.
Hvem det er som dumper på Smartklubb er uvisst. Andreas Behring fra SV sin bystyregruppe synes situasjonen er urovekkende.
- De svære snødeponiene er en betydelig miljøutfordring. Her aner vi ikke hva som renner ned i grunnen og i vassdragene, sier han til Lokalavisen Groruddalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere