RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byrådens råd og tips til budsjettene i Søndre Nordstrand har økt merforbruket

I januar 2009 sprakk bobla. Nok er nok. Bydelens budsjettunderskudd på 72 millioner og pålegg fra Byråd Kallmyr om en saldering på 90 millioner var mer enn det bydelsdirektøren kunne stå inne for, og hun takker for seg. En beslutning å respektere.

2009-budsjettet som ble lagt fram for politikeren i desember, viste bare røde tall. Et budsjett som ikke lot seg saksbehandle. Det var en håpløs og irrasjonell oppgave. Man flytter ikke på minusbeløp mellom tjenestene. Konsekvensene av budsjettsalderingen betyr reduserte tjenester til beboerne i bydelen. Når også Byråd Kallmyr uttaler til Nordstrands blads nettavis at han frykter for at folk i bydelen ikke får de tjenestene de skal ha, da blir sånn. Mange velferdstjenester er lovpålagte. Må bydelen bryte loven for få budsjettet i balanse?

Høsten 2008 ble barnevernsbudsjettet saldert med 10 millioner og i desember saldert med ytterligere 25 millioner. Hvem og hvor mange barn som har det vanskelig, vil ikke få den hjelpen de trenger i 2009? I tillegg måtte budsjett for sykehjemsplasser kuttes med 11 millioner som betyr 20 sykehjemsplasser. Til sammen ble budsjett for Pleie og omsorgstjenester kuttet med nesten 35 millioner. Terskelen for å få hjemmetjenester er blitt enda høyere. Hvor mange og hvem vil bli berørt av reduserte tjenester?

Søndre Nordstrand har i flere år hatt for små budsjetter til å utføre de velferdstjenestene som er nødvendig for våre innbyggere. Merforbruket har økt gradvis fra år til år siden millenium. Bydelspolitikerne har kuttet i tjenestestedenes driftsbudsjetter og redusert administrative stillinger ned til smertegrensen. Fortsatt sier Byrådsavdelingen og bystyret at aktivitetsnivået er for høyt. For høyt for hvem og for hva?

I samme periode har byrådet sentralisert mange oppgaver, flyttet telefoni, faktura og IKT til sentrale enheter for å effektivisere tjenestene. Bydelene tjente ikke på den såkalte effektiviseringen, for bydelsadministrasjonene ble redusert, utgiftene økte og oversikten ble dårligere. Så kom Byrådets skandaleprosjekter med gedigne overskridelser av kommunens budsjetter ved innføring av nytt billettsystem i Oslo og nytt Holmenkollanlegg. Og hvem må betale disse gedigne overskridelsene? - bydelene selvfølgelig, som har som hovedoppgave å ivareta folks helse og velferd. Som om ikke det var nok, har bydelen for 2009 fått inndratt 8,1 millioner på budsjettet sitt bl.a. på grunn av justeringer i budsjettrammen og endringer i kriteriesystemet.

For vel et år siden ble ansvar for sykehjemmene også sentralisert. Bydelen driver ikke lenger Kantarellen, men må kjøpe plasser der av Sykehjemsetaten. Sykehjemsplassene koster mer enn bydelene har budsjetter til, og plasser står ledig i Oslo, en kostnad bydelene også må dekke. Nå er Sykehjemsetatens budsjett overskredet med 50 millioner i 2008, og underskuddet dekkes inn av økte priser på sykehjemsplassene. Med andre ord, bydelene må betale.

De to tre siste årene har Bydel Søndre Nordstrand vært under forsterket oppfølging av Byrådsavdelingen. Byråd Jøran Kallmyr har, som han sier til Nordstrands blad's nettavis: fulgt opp bydelen tett med råd og tips. Kan man kalle råd og tips om hva andre bydeler gjør for tett oppfølging? Byråden sammenligner Søndre Nordstrand med St.Hanshaugen som har helt annen befolkningssammensetning. Sammenlignet med andre bydeler med omtrent samme befolkningsgrunnlag er for eksempel vårt bydelsbarnevern ikke dyrere i kroner per barn. Med sine råd og tips har Byråden bommet. Videre sier Byråden til samme nettavis at han har leiet eksterne ressurser for å analysere og avklare rammevilkår for aktivitets- og budsjettstyring. Heller ikke dette grepet har gitt bedre budsjetter, redusert aktivitetene og merforbruket. Tvert i mot, merforbruket har bare økt og økt. Kanskje er ikke aktivitetsnivået for høyt, kanskje har våre innbyggere behov for de velferdstjenestene de har fått til nå.

Byråd Kallmyr har varslet omstilling. Byrådet snakker ikke lenger om effektivisering. Kommunen har effektivisert seg ned til bunns - det er ikke mer å hente. Så nå skal Søndre Nordstrand omstilles for 90 millioner. Sagt med andre ord: Bydelen blir 90 millioner fattigere.Liv Jorunn Eriksen

gruppeleder Søndre Nordstrand SVTrine Dønhaug

Bystyremedlem for SV

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere