RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Veritas skriver i sin rapport om ambassaden at dette scenariet krever omfattende organisering som involverer flere mennesker og omfattende finansiering. Byrådet støtter seg på denne rapporten.
Veritas skriver i sin rapport om ambassaden at dette scenariet krever omfattende organisering som involverer flere mennesker og omfattende finansiering. Byrådet støtter seg på denne rapporten. Foto: ARKIVFOTO

Byrådet: – Dette er svært usannsynlig

Byrådet nekter å ta noe initiativ for å utrede sikkerheten for sivilbefolkningen rundt den planlagte ambassaden på Huseby.

HUSEBY: – Reguleringsplanen for USAs ambassade er vedtatt av bystyret. Med bakgrunn i de trusselvurderinger som allerede er gjennomført ser jeg ingen grunn til at Oslo kommune skal igangsette en ny sikkerhetsvurdering, skriver byråd Bård Folke Fredriksen i et tilsvar til Aksjon Vern Husebyskogen (AVH), som representerer ni vel og borettslag rundt ambassadeområdet. 

 
 


Videre skriver han:

– Hvorvidt hendelsene 22. juli får direkte konsekvenser for det generelle trusselbildet ligger utenfor kommunens kompetanse å vurdere. I så tilfelle må det avventes eventuelle utspill fra rette myndighet.

Les også: – Lukker øynene for virkeligheten

Bilbombe usannsynlig

I midten av august sendte AVH et brev til byrådsleder og ordfører hvor de ba om sikkerhetsvurdering for sivilbefolkningen etter terrorangrepet 22. juli.

I brevet ble det blant annet vist til manglene og feilene i Veritasrapporten som ble lagt til grunn for bystyrets vedtak vedrørende lokalisering av den amerikanske ambassaden til Huseby.

I rapporten konkluderes det med at et bilbombeangrep mot ambassaden er usannsynlig på grunn av at det krever omfattende organisering med flere mennesker involvert og omfattende finansiering for å gjennomføre et angrep. 22. juli viste noe helt annet.

I all sin grusomhet

I tillegg ble konsekvensene av en ett tonns bilbombe beskrevet som svært lite omfattende, mens terrorangrepet 22. juli i all sin grusomhet viste noe helt annet. Konsulentene fra Veritas har i etterkant også sagt at terror ikke er deres fagfelt.

Rapporten har fra flere faglige instanser blitt kritisert, også av Veritas egne kilder. Faren for bilbombeangrep og den amerikanske ambassaden som definert terrormål er for øvrig årsaken til flytting av ambassaden.

Byråd med tillit til PST

– Jeg vil her nevne at Det Norske Veritas har til reguleringsprosessen gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse for området. Videre gjorde Politiets sikkerhetstjeneste en trusselvurdering, og en nedgradert versjon av denne ble oversendt kommunen 28.06.2005 og var vedlagt saken. Jeg har tillit til at hvis PST mente en plassering øst i Husebyskogen var et uheldig valg sett ut fra samfunnssikkerhet, ville kommunen blitt gjort kjent med dette, skriver Folke Fredriksen i brevet.

Under ambassaderettssaken understreket en representant fra PST at PST ikke hadde vurdert Husebytomten mot andre tomtealternativer med hensyn til personsikkerhet.

De hadde bare vurdert at sikkerheten for ambassaden ville bli betydelig styrket ved flytting fra Drammensveien til Huseby. PST mente at en tryggere ambassade ville gjøre den mindre attraktiv som terrormål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere