*Nettavisen* Nyheter.

Byrådet bløffer om satsing

Høyre/Frp-byrådet i Oslo har igjen lagt frem et budsjett fullt av kutt som berører byens befolkning.

Høyre/Frp-byrådet i Oslo har igjen lagt frem et budsjett fullt av kutt som berører byens befolkning. Det er kanskje en ærlig sak. Fullt så ærlig blir det imidlertid ikke når de samtidig sender ut den ene pressemelding etter den andre og regelrett bløffer om byrådets satsing. Og i tillegg sørger for å drukne det hele med å varsle byrådslederens avgang i samme øyeblikk budsjettet formelt ble lagt frem.

Byrådet omtaler sin videreføring av skolebudsjettet som en offensiv kunnskapspakke. Det er imidlertid ingen styrking. Tvert i mot kutter byrådet Osloskolen med om lag 50 millioner. Penger som skulle gått til styrking av undervisningen og til videreutdanning av lærere. Byrådets valgkampmantra var ikke flere lærere, men bedre lærere. Med Høyrebyrådens forslag til prioriteringer får vi verken flere eller bedre lærere.

Et samlet Oslo bystyre har satt seg ambisiøse mål for byens klima- og miljøpolitikk.

Det fordrer en offensiv politikk, og praktisk handling. Frps samferdselsbyråd gjør det motsatte. Det ikke riktig når han sier at fjorårets satsing på kollektivtrafikk fortsetter, når realiteten også på dette området er kutt. Uten videre fjerner byrådet 25,5 millioner som var satt av til å kjøpe klimavennlige hydrogenbusser. Byrådet foreslår ikke en krone ekstra for å styrke kollektivtransporten, selv om all erfaring viser at det vil føre til økning i antall kollektivreisende.

Små og store i Oslos kunst- og kulturliv er kanskje de som lider det største nederlaget i årets budsjettforslag, de går et magert år i vente. Et kutt på 12 millioner rammer den frivillige kulturen kraftig. Byrådets kulturpolitiske lyskespark rammer festivaler, musikk, dans og teater som skulle bidra til å gi engasjement, farge og glede i byen. Heller ikke Deichmann bibliotek slipper unna sparekniven, de får kuttet sine bevilgninger med 2 millioner kroner.

Det er mange som jobber for å gjøre Oslo til en mer rettferdig by. Også disse går hardere tider i møte. Frps byråd Sylvi Listhaug har kuttet tilskuddene til frivillige organisasjoner med 13 millioner. I år igjen må Juss Buss og Kirkens Bymisjon, Røde Kors og Fontenehuset ta veien til Rådhuset og be om penger til å opprettholde driften.

SV mener at tiden er overmoden for å snu utviklingen. Bydelene må få økonomiske betingelser slik at de er i stand til å gi innbyggerne verdige tilbud. Kulturen må ha betingelser som gjør at ikke bare de sterke og kommersielle overlever, barn og unge skal ha en fritid som ikke forutsetter en velfylt lommebok. SV lover å fremme et alternativt budsjett som styrker innsatsen for å få en mer rettferdig by, en skole vi kan være stolte av, og en miljøsatsing som sikrer byen for de neste generasjoner. SV lover å jobbe hver eneste dag for å dra politikken i riktig retning for å gjøre Oslo litt varmere - for flere.

Knut Even Lindsjørn

Leder i SVs bystyregruppe

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.