RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byrådet i Oslo sier nei til reservasjonsrett


Byrådsleder Stian Berger Røsland og resten av byrådet sier nei til reservasjonsrett.
Byrådsleder Stian Berger Røsland og resten av byrådet sier nei til reservasjonsrett. Foto: Arkivfoto
Byrådet i Oslo sier nei til helseminister Bent Høies (H) forslag om å gi fastleger mulighet til reservere seg mot å henvise til abort.

OSLO: Oslo kommune er den tredje av de store kommunene som vender tommelen ned for regjeringens forslag. Fra før har Stavanger og Bergen også sagt nei.

– Med så stor motstand kan jeg ikke skjønne annet enn at forslaget må legges bort, sier byrådets nestleder Hallstein Bjercke (V) til NTB.

Pasientens behov

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er litt forsiktigere i sin vurdering av hva konsekvensene må bli for regjeringens forslag.

– Nå avgir alle høringsinstansene sine høringssvar. Så er det opp til regjeringen og Stortinget å konkludere, sier han.

Røsland er imidlertid klar i sin oppfatning av hva vedtaket innebærer fra Oslo kommunes ståsted:

– Vi anbefaler at det ikke innføres en ordning hvor fastleger gis mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, uansett om ordningen gjøres kommunal eller nasjonal. Når pasienten møter helsevesenet er det pasientens behov som skal være styrende, sier byrådslederen.

LES OGSÅ: Gutta med vaffelhjertet

Tre gikk mot

Bjercke sier han er sikker på at et stort flertall kommer til å si nei til reservasjonsrett når saken etter planen kommer til bystyret 2. april.

– Jeg er glad for at byrådet så klart sier nei til forslaget. Det er heller ikke noen dramatikk i at tre av åtte tok dissens, sier han.

De tre som ikke vil være med på å avvise regjeringens forslag var skolebyråd Anniken Hauglie (H), sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H) og eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).

LES OGSÅ: Marte (17): – Nå har jeg ikke bare meg selv å tenke på

Stor motstand

Forslaget om reservasjonsrett er et resultat av at Kristelig Folkeparti fikk en spesialavtale med Høyre og Fremskrittspartiet under regjeringssonderingene i fjor høst. Venstre ble ikke med på denne delen av samarbeidsavtalen.

Forslaget er nå sendt på høring, med frist til 30. april. Mange har reagert negativt, og oppslutningen om årets 8. mars-tog ble større enn på flere tiår. (©NTB)

LES OGSÅ: Hanna (16): – Abort handler tross alt om kvinnens kropp!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere