RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byrådet tar Voksenåsen


På begge sider av Voksenkollveien er det planlagt i alt 33 boliger.
På begge sider av Voksenkollveien er det planlagt i alt 33 boliger.
Byrådet går inn for full utbygging av Voksenåsen selv om etater, Fylkesmann, Naturvernforbund og velforeninger går imot.

VOKSENÅSEN: – Byrådet går inn for utbygging av to felt på Voksenåsen. Byrådet har vurdert egnetheten og kommet frem til at området absolutt egner seg til boligbygging. Det innebærer at det blir en omregulering fra institusjon, som er dagens regulering til boligbygging, sier byutviklingsbyråd, Bård Folke Fredriksen (H).

Anbefaler ikke forslaget

På de to feltene det er snakk om vil det komme 33 boliger i den øvre prisklasse. De to prosjektene har i lang tid vært omdiskutert på grunn av dette er et benyttet friområde på begge sider av Voksenkollveien, rett overfor Lysebu.

Plan- og bygningsetaten avslo i første omgang å behandle byggesøknadene med begrunnelse i gjeldende regulering. Så ble de fremmet som privat forslag. Disse blir ikke anbefalt av PBE, som vurderer planene å være i strid med overordnede planer om bevaring av den grønne åsen og anbefaler eventuelt en omregulering til friområde. Friluftsetaten/Bymiljøetaten går imot. Det samme gjør Byantikvaren. Fylkesmannen anbefaler ikke forslaget. Naturvernforbundet, Voksenkollen vel og en rekke privatpersoner er andre som går imot utbygging.

Må avveie helheten

– Disse uttaler seg på bakgrunn av sitt sektoransvar. Vi må avveie helheten på vegne av byen. Som sagt mener vi dette egner seg for en skånsom utbygging. Vi har gjort en arealavklaring for et område som ligger i byggesonen og som fra før er regulert til bebyggelse, sier Fredriksen.

– Det er flere, blant annet PBE, som mener at dagens regulering for institusjon bør opprettholdes eller at området eventuelt omreguleres til friområde. Oslo er i sterk vekst Disse arealene kan vel være nyttige i fremtiden med hensyn til bygging av sykehjem, skole, barnehage eller andre formål som kommunen kan ha nytte av?

– Dagens regulering har stått fast i lang tid, uten at det har vært noen kø av henvendelser for å bygge institusjoner her. Nå mener vi at deler av området kan benyttes til bolig. Det er fremdeles område igjen som er regulert til institusjon som kommunen kan utnytte på sikt, sier Fredriksen.

Berører ikke profil

– Flere har også tatt til orde for at det kunne omreguleres til friområde for å ta vare på den grønne profilen og fordi det i dag benyttes som friområde.

– Det er god tilgang til friområder og kort vei til Marka her. Det foreligger ikke noe forslag om omregulering til friområde. Dessuten ligger tomtene slik til i terrenget at de ikke berører byens grønne profil sett fra noen kant av byen. Jeg tror også at det er større behov for nye grøntområder steder i byen enn der det er to hundre meter til markagrensen, sier Fredriksen.
 

I strid med planer

Bystyrepolitikeren Per Trygve Hoff (H) går imot eget byråd og stemmer nei til utbygging av Voksenåsen i bystyret.

–Jeg er både skuffet og overrasket over byrådets innstilling når vi vet hvor stor motstand det er mot de planlagte byggeprosjektene, sier Per Trygve Hoff. I mange år har han pekt på konsekvensene av å bygge ut i dette området.

– Byrådet sier blant annet at det ikke berører den grønne profilen for Oslo. Det har vi visst i mange år. Det er heller ikke vært et argument i saken. Poenget er at et stort naturområde i åskanten, et spesielt naturrom som betyr mye for mange, blir bygget igjen. Det er også i strid med de overordnede planer, å bevare den grønne åsen som Plan- og bygningsetaten også påpeker, sier Hoff.

Kloke kvinner og menn

– I åskanten har vi et unikt turtilbud, et turområde med vakker natur i randsonen av Marka. Dette kunne vi beholde til det ble aktuelt å benytte området til institusjonsformål, som det er regulert til. dagens regulering ble i sin tid gjort av kloke kvinner og menn i bystyret som forsto at kommunen ville kunne få behov for ulike institusjoner i fremtiden, sier Hoff.

Han kan ikke forstå at behovet vil bli mindre med årene.

– Oslo er i sterk vekst. Her har vi et område i reserve som kan brukes til alt fra sykehjem til barnehager og skole. I stedet lar man denne reserven og et verdifullt naturområde gå tapt til fordel for 33 småhus. Det bidrar lite til å løse boligmangelen, men ødelegger varige verdier, sier Hoff, som samtidig har en viss forståelse for byrådets innstilling.

Byrådet er under press

– Byrådet er under press fra venstresiden gjennom at Oslo vest også skal ta sin del av boligutbyggingen i byen. Jeg mener likevel at argumentet at dette er et reserveområde for Oslo med hensyn til institusjonsformål er reelt.

Han legger ikke skjul på at han vil tale byrådet imot fra bystyrets talerstol.

– Jeg oppfatter at jeg har støtte fra flertallet i Vestre Aker Høyre i denne saken, sier Hoff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere