*Nettavisen* Nyheter.

Byrådet vil øke kollektivprisene

 

Månedskortet på t-banen er nettopp satt ned fra 720 kroner til 550 kroner. Nå vil byrådet igjen øke prisen.

Anita L. Hanken
redaksjon@noblad.no

OSLO: I budsjettforslag som ble lagt fram onsdag formiddag foreslår byrådet at Ruter foretar takstendringer. Dette betyr en økning fra 550 kroner til 600 kroner for månedskortet, og økning fra 160 til 180 kroner for fleksikortet.

Øker budsjettet

Byråd for samferdsel Peter N. Myhre (Frp) bagatelliserer prisøkningen, og viser til at byrådet vil øke bevilgningen til kollektivtrafikken.

Vi foreslår å øke budsjettet med 280 millioner kroner fra 1,001 milliarder i 2008 til 1,282 milliarder i 2009. Men vi trenger også å øke takstene noe for å unngå reduksjon i rutetilbudet, sier han.

Var det ikke mulig å bevilge nok penger til å unngå dette?

Da måtte vi tatt pengene fra sykehjem, barnehager og andre poster. Vi har bare de pengene vi har. Vi gjør jo ikke dette for å være slemme, sier han.

Nå er det nettopp innført doble ruter på Grorudbanen, samtidig som takstene er redusert. Du er ikke redd for at de som nå har satt fra seg bilen vil føle seg lurt?

Nei, dette er en liten økning opp igjen. Det er snakk om 50 kroner i måneden, altså1 krone og 80 øre per dag. Det er så lite at det nesten ikke er mulig å betale. Økningen på linje 5 viser at folk er mer opptatt av når t-banen går, og punktligheten. Jeg tror folk er likeglade med prisen. Det betyr ikke noe, sier Myhre.

Bussruter kan forsv inne

Byråden mener alternativet ville vært å redusere i rutetilbudet.

Da måtte vi vurdert å legge ned hele ruter på buss, men det er ikke så mye å spare på dette. Og det ville vært synd dersom vi ble nødt til å redusere avgangene på linje 5 igjen, sier han.

Byrådet skriver videre i sitt budsjettforslag at de «forutsetter også at det kan gjennomføres mindre endringer/justeringer i rutetilbudet».

Hva betyr dette?

Det må vi komme tilbake til. Men justeringer blir alltid vurdert to ganger i året. Det er ikke snakk om å redusere tilbudet, men å tilpasse det etter behov.

Det betyr at busslinjer kan komme til å bli lagt ned?

Jeg tror ikke det vil være grunn til det. Men la det være nevnt, sier Myhre.

Det gjenstår å se om byrådet får støtte for sitt budsjettforslag når det behandles i bystyret 11. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.