*Nettavisen* Nyheter.

Byrådslederen er mer enn klar for valgkamp

Byrådsleder Stian Berger Røsland ser frem til en spennende og intens valgkamp. Foto: Vidar Bakken

Stian Berger Røsland er mer enn valgkampklar og har klare meldinger til Arbeiderpartiet. Samtidig liker han ikke uro i egne rekker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Julie Voldberg fra Ullern var innstilt til sikker plass på Høyres liste, men ble slått av Røslands rådgiver, Øystein Sundelin. Foto: Vidar Bakken

Vi møtte byrådslederen på Kaffekoppen på Vinderen. Han har flyttet til Bydel Vestre Aker, og i den første delen av intervjuet møtte vi personen Røsland. I denne delen møter vi politikeren Røsland. Har du ikke lest første del, finner du den her.


VINDEREN:
– Det blir en spennende valgkamp, og vi går inn i en utrolig spennende tid. Oslo vil få en formidabel befolkningsvekst de neste årene med de utfordringer og ikke minst muligheter det fører med seg. En befolkningsvekst på 150-200.000 frem mot 2025 vil prege samferdsel, arealutnyttelse, skoler, barnehager og behovet for grøntarealer, sier byrådslederen.

Kunnskapsbyen

Befolkningsveksten vil være stimulerende og åpne for mange nye muligheter tror Røsland.

– Det vil bli etablert nye arbeidsplasser, næringslivet vil investere i byen. Det skal bygges flere skoler og barnehager som vil bli drevet på nye måter. Vi må bidra til å løfte frem nye ideer og støtte de som vil skape noe i denne byen. En viktig del av dette blir å utvikle kunnskapshovedstaden. Vi har i dag 57.000 studenter og åtte tusen ansatte i høyere utdanningsektoren.. Disse må vi spille sammen med for å bli enda mer kunnskapsorientert, samtidig som næringsliv og bedrifter er med i prosessen, sier Røsland.

Ta vare på småhusområdene

Krav til nye boliger vil øke de neste årene.

– Aps byrådslederkandidat Libe Rieber Moen har sagt at Oslo vest må ta sin del og rive villaer for å bygge blokker. Jeg trodde diskusjonen var kommet litt videre og at det var politisk enighet om å ta vare på småhusområdene. Disse er spesielle om det er i Groruddalen eller om det er i Vestre Aker. Stovner er for øvrig det området i Oslo som har fleste småhus. Småhusområdene er viktige for Oslo identitet, og slik vil vi ha det. Vi har mulighet for å bygge 90.000 boliger innenfor byggesonen. På knutepunktene må man regne med at det blir bygget tettere. Røa er et godt eksempel på det, sier Røsland.

Aps eiendomsskatt

Selv om Ap til slutt programfestet at partiet ikke går inn for eiendomsskatt, tror han dette vil tvinge seg frem hvis Ap kommer til byrådsmakt.

– Ap har så mange kostnadskrevende løfter at eiendomsskatt vil tvinge seg frem uansett. For eksempel gratis SFO til alle vil koste milliarder over en økonomiplanperiode på fire år og det betyr igjen at kommunens inntekter må økes betydelig. Som tidligere finansbyråd vet jeg dette. Det tror jeg de vet selv også, sier Røsland.

Adecco-skandalen

Ap har tatt Adecco-skandalen inn i valgkampen og mener den er et bevis på hvor galt det kan gå med konkurranseutsetting av offentlige tjenester.

– Jeg tror ikke dette blir en viktig del av valgkampen. Adecco brøt norsk lov, og det har vi tatt konsekvensen av ved å si opp avtalene med selskapet. Det er likevel ikke slik at alle private aktører er skurker. Vi går fortsatt inn for prinsippet at offentlig sektor skal bli utfordret på å produsere tjenester. Konkurranse gir bedre kvalitet på sikt. I Aps øyne er et privat sykehjem dårlig fordi det er privat drevet. Det er ingen som snakker om at et sykehjem er dårlig fordi det er offentlig drevet. Der bommer de røde. Vi kan garantere at vi vil ha fokus på de private aktørene og at disse vil bli fulgt opp, slår byrådslederen fast.

Ingen fra Ullern eller Vestre Aker

Under Høyres nominasjonsmøte var det ingen fra Ullern eller Vestre Aker som ble nominert på sikker plass, utenom innflytter Røsland. Dette skjedde også foran forrige kommunevalg. De to viktige Høyre-bastionene var ikke representert.

– Likevel kom det ved forrige valg inn fem fra Bydel Vestre Aker med personlige stemmer. Det er mange hensyn å ta i en nominasjonsprosess, hvor de kumulerte er de som partiet tror vil bli viktige i bystyresammenheng. Jeg er sikker på at flere av de nominerte på Høyres liste fra Vestre Aker kommer inn i bystyret, sier Røsland.

Julie Voldberg

Det har stormet rundt vrakingen av Høyres kvinnepolitiske leder Julie Voldberg fra Bydel Ullern. Både sjikane og ikke minst en tvilsom sms-melding fra sjefssekretær i Oslo Høyre, Geir Staib, som advarte mot å støtte Voldberg i nominasjon til kumulert liste har vakt oppsikt. Røslands rådgiver Øystein Sundelin vant kampvoteringen.

– Husk at det var flere gode kandidater, og det var en demokratisk avgjørelse på nominasjonsmøtet. På den annen side forlanger jeg at man behandler hverandre med respekt. SMS-meldingen skulle ikke vært sendt, og det har Staib fått klar beskjed om. Voldberg er en tydelig og god representant for Oslo Høyre, og jeg tror hun kommer inn i bystyret selv om hun står utenfor kumulert plass, sier byrådslederen.

Vinderenkryss og Gulleråsen

Selv om Røsland er byrådsleder for alle, er han også opptatt av ting som rører seg i egen bydel.

– Vinderenkrysset er et sorgens kapittel og forferdelig uoversiktlig. Det vil i neste periode være et prioritert samferdselsspørsmål. Et planfritt kryss må bli løsningen. Det er et høyrisikokryss som trenger store fysiske inngrep og det foreligger nå en utredning og planforslag for dette, sier Røsland som er imponert over engasjementet i befolkningen.

– Det ser jeg også når det gjelder Gulleråsen stasjon. Man kan ikke bli annet enn imponert over engasjementet og evnen til gjennomslag for saken. De brukte lokalpolitikere og media på en effektiv måte. Selv om Oslo kommune er stor og kompleks, fant de veien til mitt kontor. Det er bra for demokratiet at denne veien ikke er for lang. Saken fikk en løsning. Det vi har lært av dette er at Ruter må ta med lokalbefolkningen i sine prosesser i forkant. Det traff de ikke godt nok med når det gjaldt nedleggelsen av Guller-åsen stasjon.

Båtopplag er arealsløsende

Et nytt stridstema vil komme inn i årets valgkamp. Opplagsplassene innerst i Bestumkilen er foreslått fjernet for å åpne opp området for aktiviteter rettet mot nye deler av befolkningen i tillegg til båtfolket.

– Det er to hensyn å ta. For at båtopplaget skal flyttes må det sannsynliggjøres at det er alternativer til båtopplaget. Jeg mener i utgangspunktet at båtopplag eller lagerplass i strandsonen er dårlig arealdisponering. Den opptar store områder i vinterhalvåret og er lite attraktiv for andre i sommerhalvåret. Vi ønsker at det skal være større tilgjengelighet til strandsonen og utvikling av Bestumkilen gir spennende perspektiver. Båtopplag er arealsløsende. Det er ikke mange attraktive steder igjen, men det ligger store muligheter i Bestumkilen, sier Røsland.

Fortsatt bydelsutvalg

Et annet tema som Oslo Høyre har vurdert, er nedleggelse av bydelsutvalgene. Foreløpig vil Høyre at bydelsutvalgene skal eksistere også de neste fire årene.

– Jeg tror bydelsutvalgene består. Byen vil bli større og den lokale tilhørigheten blir ikke mindre viktig. Vi har for eksempel hatt en prøveordning i enkelte bydeler når det gjelder dispensasjoner i byggesaker. Personlig har jeg evaluert dette som positivt. Når det gjelder arealplanlegging er det gode grunner for at dette forvaltes lokalt, av dem som kjenner området inngående, sier Røsland, som tror at flere oppgaver vil bli tildelt bydelsutvalgene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.