*Nettavisen* Nyheter.

«Bytte ut befolkninga på østkanten?»

  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingrid Baltzersen (R)

Levealderen i Sagene bydel øker. Høyresida tar det til inntekt for at forskjellene i Oslo blir mindre, og at Høyre og Frp-byrådets såkalte sosialpolitikk fungerer. Men det hjelper ikke for helsa til de faktiske menneskene at befolkninga blir bytta ut, selv om det hjelper på statistikken!

Del på Facebook

Helseforskjeller er klasseforskjeller. Helseforskjeller har sammenheng med tunge jobber, avmakt, psykiske problemer og rusproblemer.

Det er dyrt å være fattig. Og de fattigste er ofte de som er sjuke. Som har fått ei lita uføretrygd på grunn av tungt og dårlig betalt arbeid. Eller som aldri har kommet i jobb på grunn av psykiske problemer, og er avhengig av sosialhjelp for å få økonomien til å gå rundt.

Venstresida har brukt statistikken om levealderforskjellen som ble målt mellom bydel Sagene og bydel Vestre Aker i 2005. Da var levealderforskjellen for menn på 12 år. Nyere tall viser at levealderen mellom disse bydelene har gått ned. Det tar Høyres Erik Lundesgaard (Ditt Oslo 02.09.11) til inntekt for at levekårsforskjellene i Oslo går ned.

Det som var skremmende med tallene i 2005 var at man så tydelig så at levekårsforskjellene fordelte seg på bydel, og fikk konsekvenser for hvor mange år vi får vandre her på jorda. Men levekårsforskjellene kommer ikke av at det er dårligere vann eller jord i Bydel Sagene. De kommer av at det har vært lettere å være fattig på Sagene, med mange kommunale boliger og billige leiepriser generelt. Med byrådets salg av kommunale boliger, og regjeringas fjerning av husleieregulering, så har det blitt vanskeligere å være fattig i indre by. Vi får derfor en utskriftning av befolkninga, der de med lang utdanning og godt betalte jobber flytter inn, og de andre flytter ut.

Det finnes en annen statistikk som venstresida også har brukt for å vise levekårsforskjellene. Det er statistikken over levealderen i forskjellige yrker. Kokker, truckkkjørere, drosjesjåfører, renholdere, alle er forventet å leve ti år kortere enn høyskole og universistetslektorer, arkitekter og leger. Dette er klasseforskjeller som har holdt seg over tid, og som ikke forandrer seg fordi byrådet og regjeringas politikk kaster de fattige ut av sentrum.

Det blir desverre flere fattige, selv om flere regjeringer har gått til valg på å fjerne fattigdommen. Så lenge både byrådet i Oslo og regjeringa i Norge fører en politikk som gjør det enklere å være rik, og dyrere å være fattig, så vil denne utviklinga fortsette.

Ingrid Baltzersen
Bystyrerepresentant og 2. kandidat Rødt Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.