Gå til sidens hovedinnhold

Byttet ut malings-kosten med AG-3

20-åringen Daniel Haugen fra Lambertseter jobbet som maler fram til han i januar begynte i Forsvaret i indre Troms. Nå er han akkurat ferdig med en drøy uke lang vinterøvelse.

BARDUFOSS: Det er "digg" å komme seg litt vekk fra skole og alt jeg har holdt på med hjemme i ett år, sier Daniel. Han har funnet seg godt til rette blant medsoldatene i ingeniørbataljonen på Skjold i indre Troms.

Overgangen fra å være maler til soldat synes jeg har gått veldig bra. Det er spennende ting vi holder på med, og det er mange greie folk her. Jeg har ingenting å klage på, sier Haugen. Siden 5. mars har store deler av Nord-Norge vært berørt av vinterøvelsen Cold Response 2007. Der var Haugen en av 8 500 soldater fra 18 nasjoner, og han mener øvelsen har bidratt til en positiv start på førstegangstjenesten.

Jeg har stått mye vakt for kommandoplassen vår. De mer erfarne soldatene får de mest spennende oppdragene. Men jeg har blant annet vært med på å lage en isbro. Altså funnet ut hvor det er trygt å krysse isen på fjorder, elver og vann, forteller Daniel.

Uvante omgivelser

To dager har også gått med på å bygge en ferje for å frakte 2. bataljon over en fjord. Det var veldig nødvendig i den fiktive krigen, og absolutt lærerikt, forteller menig Haugen videre. Han har nå ligget i en drøy uke ute i telt. Og selv om han ikke opplevde mye av det før han kom inn i Forsvaret, har det vært en positiv opplevelse.

Vi har hatt det varmt og godt inne i teltet. Og vi har jo vært stort sett heldige med været under hele øvelsen. Jeg kan ikke si at jeg er vant til å være mye ute i skogen, men det har vært gøy, sier Haugen.

Daniel har fortsatt mange måneder igjen før han har fullført ett års førstegangstjeneste. Og i løpet av de månedene skal han prøve å forsyne seg godt av godene Forsvaret har å tilby. Jeg skal ta flere kurs fram til sommeren. Blant annet skal jeg ta båtførerbevis klasse to, forteller han, og legger til at han etterhvert skal se nærmere på hva Voksenopplæringen i Forsvaret har å tilby.

I tillegg har jeg her en veldig god mulighet til å ta allmenn påbygging, sier Daniel Haugen.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter