*Nettavisen* Nyheter.

Callander: – Ikke overrasket

Så glade: Bo Callander og Røa idrettslag feiret bystyrets avgjørelse i kunstissaken, men nå er det opp til Miljøverndepartementet. Foto: Vidar Bakken

Bo Callander reagerer på at Riksantikvaren bruker mye plass på momenter som Riksantikvaren ikke skal uttale seg om.

BOGSTAD: – Med den innsigelsen Riksantikvaren hadde i forrige omgang, er ikke denne uttalelsen overraskende. Jeg ser det likevel som positivt at det er en nyanseforskjell fra forrige gang, hvor Riksantikvaren går fra å sterkt fraråde utbygging til å si at utbyggingen kommer i konflikt med kulturmiljøet, sier Callander.

For lengst tilbakevist

Han er likevel overrasket over at Riksantikvaren bruker mest plass på lysvirkninger, trafikk og støy.

– Jeg synes det er rart at Riksantikvaren vurderer disse tingene annerledes enn plan- og bygningsetaten og andre deler av Oslo kommune. Det er vel ikke Riksantikvarens jobb å utøve skjønn på tvers av hva fagetater har uttalt. Det merkeligste er at Riksantikvaren bruker mest plass på trafikk- og parkeringsproblematikk. Det påstås at det blir stort parkeringspress på Bogstad golfbanes parkeringsplass. Dette er jo for lengst tilbakevist i planprosessen. Det er bare Naboaksjonen som har påstått dette. Har ikke Riksantikvaren satt seg inn i saken? I utfartshelgene siste vintersesong varierte antall biler fra mellom 2 til 20 biler på en parkeringsplass som tar 150 biler. Når Riksantikvaren mener at en tilførsel av 15 biler til området vil påvirke kulturmiljøet, så mener vi dette er sterkt overdrevet, sier han.

– Hvis man er redd for kulturmiljøet, da må Riksantikvaren komme i golfsesongen og se hvor mange biler som står på parkeringsplassen gjennom uken. Når Riksantikvaren påstår at tiltaket vil virke svært forstyrrende også når det gjelder lyd og lys, så er det altså ikke i overensstemmelse med hva fagetater i Oslo kommune har kommet frem til.

– Det er faktisk feil

– Når Riksantikvaren også påstår at inngrepet med kunstisbane på Bogstad er irreversibelt, så er det faktisk feil. Jeg vet ikke hvorfor Riksantikvaren påstår dette. Vi har en mye større jobb foran oss, som må fjerne søppel og store mengder av gamle bygningsmaterialer etter Oslo kommune. Det er ikke akkurat kulturminner det er snakk om, sier Callander.

Skal fremme idrett

– Jeg registrerer at Riksantikvaren sier at markaloven skal legge til rette for blant annet idrett og setter dette opp mot å bevare kulturmiljø og kulturminner. Her mener jeg Riksantikvaren glemmer en vesentlig ting. I markalovens formålsparagraf står det at loven skal fremme og tilrettelegge for blant annet idrett. Det er en vesentlig forskjell som Riksantikvaren her glemmer å nevne, sier Callander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.