RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chaudhry er den sosialistiske flammen


Akhtar Chaudhry står på nominasjonslisten til SV.
– Jeg har ikke vært stille de årene jeg har sittet på oslobenken, sier han.
Akhtar Chaudhry står på nominasjonslisten til SV. – Jeg har ikke vært stille de årene jeg har sittet på oslobenken, sier han.
Akhtar Chaudhry (51) vil kjempe seg inn på Stortinget i 2013. Han mener fordelen hans er at han er en reindyrka oslomann, og får han fast plass på tinget vil han la feministen og sosialisten i seg rope høyt.

FURUSET: Valgkampen er i full gang. Akhtar Chaudry bryr seg ikke om at SV i det siste har gjort det dårlig på meningsmålingene, det tror han at partiet skal klare å snu.

Nå er han er instillt på stortingslista til Oslo SV og han er rustet til kamp. Igjen skal han kjempe om 1. plassen mot Heikki Holmås.4. desember skal det avholdes nominasjonsmøte i Oslo SV.

– Jeg er både stolt og ydmyk, sier han.

LES OGSÅ: Chaudhry ber taxinæringen fjerne "råtne egg"

Feminist og sosialist

Da Chaudhry var 14 år bodde i Pakistan, og faren var blitt pensjonist i en alder av 58. Faren hadde vært lærer i 40 år.

– I pakistansk målestokk er det gammelt. Da han mistet jobben strakk ikke lønnen til for å forsørge familien. Han måtte ut og jobbe på anlegg. Dette tålte ikke hjertet hans, og han døde tre år etter. Da ble situasjonen enda verre. Vi visste ikke om vi måtte legge oss sultne eller om vi fikk mat den kvelden, minnes Chaudhry.

Han begynte å se mangelen på muligheter og fraværet av rettferdighet. Dermed ble den sosialistiske flammen tent.

– Jeg skjønte at det var viktig å kjempe for rettferdighet og demokrati. At vi skal ta vare på hverandre i et samfunn, sier han.

Og da han kom til Norge og hadde «knekt koden» fant han SV.

– Jeg lærte meg språket og integrerte meg. Det eneste partiet som passer for meg som sosialist og feminist var SV, sier Chaudhry.

Hardt arbeid er viktig

Han startet i Frogner SV og har kjempet seg oppover. Han har jobbet som avisbud, på bensinstasjon og t-banefører samtidig som han har vært politiker. Hardt arbeid er det eneste som har fått ham i det politiske toppsjiktet, mener han.

– Det prøver jeg å lære mine barn, hardt arbeid er det eneste som hjelper.

Jobbe hardt har han gjort hele tiden. Han er engasjert, og familien vet at han er politiker hele tiden. Ved middagsbordet har han gjerne en lapp ved siden av seg hvor han noterer ting han kommer på.

I snart 20 år har han vært medlem av SV. 

Han har blant annet vært fylkessekretær i Oslo SV, fast møtende vararepresentant for Kristin Halvorsen på Stortinget og sentralstyremedlem i SV. Nå er han Stortingets 4. president.

Likevel klarer han å slappe av innimellom.

– Jeg må takke teknologien som gjør at jeg kan ta opp de gode programmene på TV, sier Chaudhry.

Han forteller at han innimellom klarer å slenge beina på bordet med en kopp te mens han ser TV. Likevel så er ikke det hans beste form for rekreasjon.

– Ingenting er bedre enn å ta på seg fjellstøvlene og gå i Østmarka eller Lillomarka, kanskje ta en pause på Lilloseter med en kaffe og en vaffel.

– Vold mot kvinner er et onde i samfunnet

Chaudhry har hatt et solid sete i Stortingets justiskomité. Dette var en komité som passet perfekt for feministen i ham.

– Jeg brenner for å bekjempe vold i nære relasjoner. Det er så mange kvinner som opplever så stor grad av vold at det kan få fatale konsekvenser. Det er rundt 15.000 kvinner som opplever seksualisert vold her. Det er barn som enten blir utsatt for vold eller ser moren sin bli det. Dette er et onde i samfunnet. Volden er det menn som står for. Menn som jobber som professorer eller industriarbeidere. Menn som er hvite og svarte, rike og fattige, sier Chaudhry engasjert.

Han omtaler volden som en kamp som samfunnet må vinne.

– Omtrent én kvinne blir drept månedlig av menn. Det kan vi ikke godta. Kvinner og menn skal kunne leve trygt, sier SV-politikeren.

Chaudhry sier at dette er noe han vil fortsette å jobbe med om han kommer inn på Stortinget. Han har veldig lyst på førsteplassen på Stortingslisten.

– Jeg kan tilby mye. Over 22 års solid erfaring fra oslopolitikken. SV har også lett etter en rendyrka oslopolitiker, og nå kan partiet få det på Stortinget. I tillegg er partiet slagord "Ulike mennesker - like muligheter". Dette slagordet kan de nå vise i praksis, sier Chaudhry.

LES OGSÅ: Frykter konflikter mellom muslimer

Fargeblinde Groruddalen

Chaudhry bor på Furuset, og Groruddalen er det beste stedet han kunne tenke seg å bo. Her har han fått to barn som går på skole, spiller fotball og har gått i korps. Vennene dems har vært en naturlig del av Chaudhrys hjem.

– Barna og ungdommene i området har vært en del av oss, de har vært i alle farger og med forskjellige kulturer og religioner. Det er det som er så fint med Groruddalen, her er alle nordmenn og vi er fargeblinde, sier 51-åringen.

Han har bodd på Ammerud, og flyttet videre til Furuset. Med andre ord har Chaudhry holdt til i dalen siden 1996. Han har sett den enorme utviklingen som har skjedd, og trekker fram både Akerselva og den lokale parken som små, men viktige finesser.

– Å pusse opp uteområder er viktig, det gir liv og lyst, sier han.

På spørsmål om hva han hadde gjort med sitt nærområde om han hadde ubegrenset med penger, svarer han:

– Da skulle jeg etablert enda flere lekeplasser og friområder på Furuset. Barn og unge trenger gode steder å sparke ball på, og leke på. I tillegg skulle jeg bygget et fantastisk bibliotek.

Høyrøstet på oslobenken

– Jeg kjenner byen. Jeg tror ikke det er et eneste sted jeg ikke har vært i Oslo. Dette tror jeg er viktig for en stortingspolitiker fra hovedstaden, sier Chaudhry.

Han vil ikke høre kritikk om at oslobenken på Stortinget har vært stille.

– Jeg ringte politimesteren da han fikk stillingen for å bli kjent med ham. Jeg har besøkt de videregående skolene, barneskolene og voksenopplæringen for å se hvordan skoletilbudene i byen er. Da det ble ansatt ny stasjonssjef på Stovner politistasjon dro jeg dit. Helsestasjoner og voldtektsmottak har jeg besøkt. Jeg taler Oslos sak!

MENINGER: – Venstre er det nye Høyre

SVs leveranser

SV er et lite parti, opprinnelig hissigproppen på opposisjonssiden. I syv år har SV vært i regjering og i allianse med Ap. Chaudhry mener partiet er gode i regjering.

– Siden 2005 har vi fått gjennomslag for mye, men vi har kanskje ikke vært flinke nok til å vise det til velgerne våre, sier han og ramser opp;

– 60.000 fler barn går i barnehage siden 2005, det er lovfestet rett til barnehage. Det er mindre lønnsfoskjeller i landet, flere lærere, privatskolene er stoppet, det er gratis bøker på videregående skoler. Vi stoppet boring i Lofoten og Vesterålen og vi har tredoblet jernbanesatsingen. Dette er bare noen av partiets leveranser og seire. Nå skal vi kjempe videre, understreker Chaudhry.

Han sier at det er nå valgkampen begynner, og det er nå partiet må vise seg tydeligere.

– Spesielt må vi vise mer av vår utenrikspolitikk. Vi må vise vår avstand til USAs makt propaganda og vi må legge vekt på avsky mot droneangrepene i Jemen og Pakistan. USA må snu sin utenrikspolitikk rask, og her må vi i SV heve stemmen, mener han.

SV har alltid holdt seg helt til venstre og var i sin tid et noe radikalt parti da de var i opposisjon. Nå bemerker Rødt seg som det radikale partiet.

– Om Rødt "tar over vår plass", så gjør ikke det noe. Det viktigste er slagkraft fra venstresiden. Det verste er om FrP og blå makt kommer til i regjering. Det er det siste Norge trenger. Vi trenger ikke eksperimenter med velferden og arbeidsplassene våre.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere