Christian (22) antatt på to uker

Christian Valeur er aktuell med romanen «Steffen tar sin del av ansvaret». Foto: Elisabeth C. Wang

Christian Valeur er aktuell med romanen «Steffen tar sin del av ansvaret». Foto: Elisabeth C. Wang

Forfatterdebutant Christian Valeur (22) fra Borgen drømmer ikke om «15 minutes of fame» på Grosvold. Frembringer boken hans latter, er målet nådd.

RØA: Romanen, som har fått tittelen «Steffen tar sin del av ansvaret», handler i korte trekk om 23-årige Steffen Schøitz. En mann som har fått nok. Han er ferdig med CO2-utslipp, internett, isopor og informasjon.

For å få utløp for sin frustrasjon drar han til familiens luksushytte i Buskerud. En hyttetur totalt fri for varme, lys, kos, familie, damer og boblebad. Tror han i hvert fall.

Faren skrur på strømmen på hytta med fjernkontroll i det de også bestemmer seg for å stikke på hytta i julen. Da tvinges Steffen til å velge, sier Christian.

To uker

15. juni i fjor sendte han manuset til diverse forlag, blant dem Aschehoug. Allerede 2. juli kom beskjeden han ventet på; Boken var antatt.

Det var stort, men jeg tok ikke helt av. Jeg tar sjelden av, smiler han, kledelig beskjedent.

Og kort tid etter den gledelig beskjeden ringte også to andre forlag.

Da de fikk høre at jeg allerede var antatt, ble de litt oppgitte. Men, sånn er det, sier han.

«Maktesløs»

Siden 19. desember har den kreative 22-åringen brukt det meste av sin tid som regissør for årets Ullernrevy. En jobb han trives svært godt med.

Teksten ligger i bunnen i dette arbeidet også, og jeg synes det er gøy å se hvordan ting utvikler seg. Det er mye talent, sier han.

Uvanlig dialogoppsett

Noe av det han er mest fornøyd med i sin debutroman er dialogoppsettet. En teknikk som i følge forfatteren krever litt tid å komme inn i, men som til gjengjeld er svært effektiv.

Det er dialogoppsett jeg ikke har sett andre steder, hvor man slipper «sa jeg» og «sa hun». Det er i tillegg veldig leservennlig, og det er viktig for meg.

Humor mellom linjene

Selv setter han seg gjerne ned med bøker av forfattere som Erlend Loe, André Bjerke og Knut Hamsun. Bøker med en humoristisk tone setter han pris på.

Det jeg håper på med min roman er at folk leser den og får seg en god latter. Hvis jeg hører at noen har lest den og ledd høyt, har jeg nådd et av primærmålene mine, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.