RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Christian blir munk og gruer seg aller mest til å leve i sølibat


Christian Merkesdal utenfor leiligheten sin på Sagene to timer før avreise til Thailand for å bli buddhistmunk. Innfelt: Christian i en demonstrasjon mot skulpturpark på Ekeberg i fjor.
Christian Merkesdal utenfor leiligheten sin på Sagene to timer før avreise til Thailand for å bli buddhistmunk. Innfelt: Christian i en demonstrasjon mot skulpturpark på Ekeberg i fjor. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen
Det kan gå mange år før Christian Merkesdal setter sine føtter på norsk jord igjen, hengitt til et asketisk liv i sølibat. Han har lagt sitt gamle liv bak seg og dratt til Thailand for å bli buddhistmunk.

SAGENE: Den ofte temmelig hårete Merkesdal er motivert, og har allerede barbert hode og skjegg. Leiligheten på Sagene står ribbet igjen. Mange eiendeler er gitt bort til venner, familie og andre buddhister. Det er en onsdag i oktober, og om to timer forlater han Sagene og sjekker inn på Gardermoen. Destinasjon: Bangkok, Thailand.

Men dette er ingen turist, og på flyplassen er det ikke representanter for charterselskapet som kommer til å vente på 30-åringen, som opprinnelig er fra Asker, men som har bodd i Oslo i 10 år. I stedet er det en munk fra den buddhistiske theravādatradisjonen som skal ønske ham velkommen.

– Derfra skal jeg kjøres til det internasjonale skogsklosteret Wat Pah Nanachat, dypt inne i skogen sju timer nord for hovedstaden, forklarer Merkesdal til dittOslo.

På skogsklosteret snakker de engelsk, og her skal han tilbringe sin første tid i landet, kledd i den hvite uniformen som aspirerende munker må bruke. Etter dette skal han besøke et annet skogskloster hvor det allerede bor to norske munker. Kanskje blir det flere kloster. Han må finne ett han trives ved – og som aksepterer ham.

Møtte Dalai Lama

Det hele begynte for ett år siden. Merkesdal besøkte India for å få nye impulser, og tok et vikariat som engelsklærer på en skole for eksil-tibetanere i en vakker fjellandsby nær Himalaya. Her lot han seg inspirere av buddhisme og et seminar med Dalai Lama, den øverste lederen for den tibetanske buddhismen.

"Har hatt noen timer yoga den siste uken. Man! Det tar på. Kanskje var det den fjortende Dalai Lamaen som inspirerte meg? … Hans utstrålning er virkelig spesiell, må jeg si," skrev Merkesdal den gang, i et reisebrev til venner og familie hjemme i Norge.

– Til å begynne med var jeg veldig fascinert av tibetansk buddhisme, men nå er jeg helt og fullstendig på theravādabuddhismen.
Theravāda betyr "De eldres vei". De følger Pali-kanonen, som ligger så tett opp mot buddhas originale lære som mulig, forklarer han til dittOslo.no.

Ett måltid pr dag

Det blir ikke nødvendigvis lett. Han må bevise at han er et munkeemne. Har han en stor nok interesse for buddhisme? Praktiserer han meditasjon, og følger han klosterreglene?

Vanlige klosterregler innebærer blant annet at han må stå opp klokken tre hver morgen. I begynnelsen skal disse dagene starte med at han vasker klosterganger, toaletter og baderom. Etter hvert skal han få slippe å vaske. Han skal få lov til å bli med de andre munkene når de går i prosesjon i lokale strøk, bolle i hånd, vel vitende om at den religiøse befolkningen vil donere bort mat til det ene måltidet de får spise hver dag, før klokken tolv.

– Men det vanskeligste blir nok å måtte leve i sølibat, det er det ingen tvil om, sier Merkesdal.

Publikum er en liten gruppe med venner som sitter rundt bordet i leiligheten på Sagene, kvelden før avreise. De fleste har kjent hverandre siden skoletiden, om ikke lenger.

Dette er siste runde med farveller. Stemningen svinger mellom munter på grunn av gjensynet og dempet på grunn av avskjeden.

– Kanskje det ikke blir noe av. Kanskje er jeg hjemme igjen før jul, sier Merkesdal. For å dempe forventningene, og kanskje litt som trøst.

Kan bli borte i årevis

Blir hjemlengselen for sterk, ser han på det som en fin mulighet å kunne flytte inn i et skogskloster som skal bygges i nærheten av Oslo om noen år. Og finner Merkesdal en seniormunk som skal til Norge, kan han søke om å slå følge. Da trenger det ikke å drøye så alt for lenge før han kommer på besøk. Kanskje ett år, kanskje to. Men han legger ikke skjul på at det også fort kan gå fem, seks eller sju år. I teorien kan han bli i Thailand permanent.

Merkesdal vet at venner og familie er sterkt skeptiske.

– De synes at det er et ekstremt valg, og unødvendig fordi jeg kan praktisere buddhisme og meditasjon i Norge. Men jeg er ganske sta, og de vet at de ikke kan gjøre noe med det. Samtidig så skjønner de at det er dette jeg ønsker, og at jeg blir lykkelig av det. Og det er ingen som har avskrevet meg som venn, understreker han.

Adopterer bort hageflekken

Flyet går snart. Men det er strålende Sagene-vær, og før Merkesdal tar farvel med journalisten, viser han frem den lille hagepletten vaktmesteren har latt ham opparbeide utenfor leiligheten i Det Rivertzke kvartal. Langs en yttervegg gror blant annet noen solsikker, sennepsplanter, og en tibetansk gojibusk. Kanskje, spør Merkesdal, kan en av dittOslos lesere være interessert i å adoptere hageflekken?

– Men vær obs på at den er offentlig, og fruktene skal kunne deles med alle – selv om de færreste vet hva en tibetansk gojibusk er for noe eller hvordan sennepblader faktisk ser ut. Bruk flekken! oppfordrer han.

Merkesdals ferd har begynt, men hageflekken hans består på Sagene. Vil du adoptere den? Gi oss beskjed, så skal vi formidle kontakt mellom dere.

LES OGSÅ:

Boligprisene synker enda mer

Savnet kvinne (83) ble funnet på kafé

Her var avsenderen litt for anonym

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere