Christian Ringnes gleder seg til skulpturparken på Ekeberg

OMSTRIDT: Christian Ringens er uten tvil en omstridt mann. Det tar han med knusende ro, og framholder bestemt at hans prosjekter er en gave til Oslo og folket her.

OMSTRIDT: Christian Ringens er uten tvil en omstridt mann. Det tar han med knusende ro, og framholder bestemt at hans prosjekter er en gave til Oslo og folket her. Foto: FOTO: GRACE BRYNN

Han bobler av ideer som en sprudlende champagne. Selv om diskusjonene er mange, påstår Christian Ringnes hardnakket at han liker å glede andre.

KVINNENE: Christian Ringnes er glad i kvinner. Derfor vil han også vie den planlagte skulpturparken til det feminine. Nå håper han på et reellt vedtak i bystyret. Foto: FOTO: GRACE BRYNN

OSLO: Han er glad i Oslo, og mener selv at han overøser byen sin med gaver. Som tigeren på Jernbanetorget, hanskefontenen på Christiania Torv og påfuglfontenen ved Nationaltheatret.

Bypatriotprisen

Så fikk han da også Bypatriotprisen i 2005. Prosjekter som gikk i stå, har han hjulpet på bena igjen; Folketeatret som en gang var Hans Jacob Nilsens idé, har han kjøpt og pusset opp. Nå går det som smurt.

Del på Facebook

– Påfuglfontenen, ja. Det var styreformann Jon R. Gundersen som fant på at vi skulle gi den bort. Det tok tre år. Det tar alltid litt tid å gi noe til kommunen. Men å se hvor glade folk ble! De satt rundt den for å se, og tok på «fjærene». Da er det verdt det!

Gjenopplivet Ekebergrestauranten

Da han overtok Ekebergrestauranten i 2003, var den en ruinhaug. Den forrige eieren hadde brukt gravemaskin inne; her skulle det være minst mulig igjen å frede.

Det var som om Christian Ringnes hørte bygget rope om hjelp: «Skynd deg, jeg blir jo ødelagt!» Han handlet, og lyktes.

– Det så litt bomba ut?

– Det var ingen liten redningsoperasjon. Mye knust glass og smadrede vegger. I samarbeid med byantikvaren ble stedet både restaurert og modernisert. Utenpå ser det ut som det alltid har gjort. Inne er det gjort store forandringer til det bedre, sier Ringnes, og fortsetter:

– Bygget funker nå både som restaurant og konferansesenter. Interiørarkitekt Thomas Ness og Radius Design var et genialt valg. En herlig følelse å se hvor fint det ble, smiler Christian.

– Endringene er gjort på en måte som ville fått Lars Backer til å nikke fornøyd. Det er meningen. Både lokalbefolkningen og byen generelt satte pris på det, sier han.

Tjente ett års budsjett på tre måneder

– Dette har kostet kroner og slit. Litt av et pågangsmot?

– Folk tvilte på at dette kunne bli lønnsomt – men det ble det! På tre måneder klarte vi et helt års budsjett. Det er så fint at stedet er kommet til heder og verdighet igjen. En glede å se hvordan folk trives, sier Christian.

Bjørn Tore Furseth drev Lofoten Fiskerestaurant, men nå samarbeider Ringens med ham. Han leier restauranten, som har byens kanskje aller flotteste utsikt.

– Dere fikk Årets arkitekturpris 2007?

– Bare hederlig omtale, sier han beskjedent. Ikke hovedprisen.

Sponsing ligger da muligens også litt i genene. Ellef og Amund Ringnes sponset Amundsens polferd med Fram 1893-96. To øygrupper i Sverdrup Islands (i dag Queen Elizabeth Islands) bærer deres navn.

– En myte at det blir 80 kvinner i parken

Mennesket lever som kjent ikke av brød alene, og Christian Ringnes mangler ikke ideer til hvordan han kan gjøre sine eksisterende prosjekter enda mer lønnsomme. Samtidig fastholder han selv hardnakket at mange av dem også er gaver til byen.

Eksempelvis vårens kanskje største debatt; skulpturparken i Ekebergskogen.

– Hvordan fikk du denne ideen?

– Jeg var på seiltur med familien. Tenkte på hva jeg ville gjøre ut av livet. Jeg trivdes, men ville gjerne skape noe mer. Kunne jeg synge, skrive eller male? Årene hadde vist at jeg er god til å administrere, så det måtte bli noe der.

– Men blir det 80 kvinnefigurer i parken?

– Enda en myte! Mangfold er viktig. Av de cirka 25 kunstverk som det kunstfaglige utvalget har godkjent, forestiller rundt halvparten kvinner, de øvrige har andre former for feminin referanse. Noen er figurative, noen abstrakte, der fantasien får leke. Vi skal bruke fem stedsspesifikke kunstnere, noen ikke-stedsspesifikke og noen internasjonale. Det blir spennende, sier Christian.

Amerikanske James Turrell – berømt for sine lysstrømmende verk, som Roden Crater ved Arizona – skal skape en spesiell paviljong med åpning øverst mot himmelen.

– Jeg gleder meg til den! Den blir som taket av en kirke, med kuppel øverst og benker under kuppelen, så man kan se opp mot himmelen. Den er bevegelelig, og gir tilskueren vakre lys – og skyggeopplevelser. Den snurrer rundt, og benkeradene bades i lys. Meget vakker. Turrell selv sier «Jeg selger bare vind og blå luft», smiler Christian.

– Hva er kunst, vil du si?

– Kunst er det som gjennom gjenkjennelse, gjør noe med deg følelsesmessig.

– Oslo er «verdens største landsby»

– Du er glad i byen?

– Oslo har det beste av storbyens kvaliteter, samtidig som den er «verdens største landsby». Dette preget må vi beholde.

Likevel gjør Ringnes’ planlagte byutviklingsgrep sitt til at Oslo får et stadig mer kosmopolitisk preg. Gondolbanen som skal ta folk fra Bjørvika til Ekebergskogen på bare seks minutter, skal etter planen kunne frakte hele åtte personer ganger 26 gondoler til enhver tid.

– Den vil gå litt saktere enn det vi opprinnelig tenkte. Seks minutter fra Bjørvika og opp hit, istedenfor tre. Gondolbane er akseptabelt i en by. Visst har vi trikk, men banen vil bli en ny attraksjon.

Folk stanser ved bordet: Takk for det du har gjort med Ekebergrestauranten! Takk for skulpturparken vi skal få – vi gleder oss!

Christian er åpenbart fornøyd. Ekebergskogen er i dag delvis gjengrodd og uframkommelig. Det er kommunen som har fått i oppgave å forvalte området, en oppgave som dessverre har blitt forskjømt.

På tross av massiv motstand fra blant annet en rekke beboere, håper Ringnes nå at den planlagte skulpturparken blir en realitet.

Saken skal behandles i bystyret i august, og etter at det ble kjent at SV i all hovedsak støtter byrådets forslag, er det stor sannsynlighet for at parken blir en realitet.

LES MER OM SKULPTURPARK-SAKEN:

SV sier ja til skulpturpark

– SV har ikke snudd i skulpturparksaken

«Ekebergskogen i fare»

«Ekebergskogen må reddes»

«Det er utilgivelig å rasere Ekebergskogen»

– Dette sikrer Ekebergskråningens grønne profil

– La folket ha siste ord om skulpturparken

«Ja til skulpturpark»

– Gammeldags å ta bort skog for å lage park

– SV har blitt sjarmert av en riking og går god for en puppepark

– Vi har ikke blitt sjarmert av en riking

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag