*Nettavisen* Nyheter.

CO2-krav gir flere småbiler

NY: Toyota Urban Cruiser.

Toyota lanserer to nye småbiler tidlig i 2009. Ikke fordi de nødvendigvis vil, men fordi de må.

Klikk på bildet for å forstørre.

4X4: Urban Cruiser, en SUV i krympet variant. (Foto: Øivind Skar)

Klikk på bildet for å forstørre.

KNØTT: iQ, Bare 2,98 meter lang og snill mot miljøet. (Foto: Øivind Skar)

Klikk på bildet for å forstørre.

SMART: Toyota iQ.

Det er lenge siden Toyota solgte store personbiler i Norge. Og det er ikke fordi Toyota ikke har slike biler, eller fordi de ikke vil, men fordi EU på sikt ikke vil. Bøtene kan bli ubehagelig høye for dem som etter 2012 ikke holder seg innenfor et gjennomsnittsutslipp av CO2 som, avhengig av hvilket nivå EU bestemmer seg for, kan ende på 127 gram/km for Toyotas vedkommende. Derfor kommer småbilen iQ og en Yaris-basert firehjulstrekker under navnet Urban Criuser, sistnevnte som en flopp i USA under navnet Scion xD.

For å gjøre 2,98 meter lange iQ interessant og lønnsom, har Toyota valgt å proppe bilen med fikse løsninger. At en så liten bil skal klare fem stjerner (maksimal score) i EuroNCAPs kollisjonstestprogram, regner Toyota som en selvfølge. Og iQ slipper naturligvis ikke ut mer enn 99 gram CO2/km. Men mange vil fortsette å kjøre SUV, gjerne stor SUV. Det kan bli dyrt i fremtiden. Svært dyrt. De store SUV-ene står for fall, men opp popper de små som Urban Cruiser. Bygd over samme tekniske lest som småbilen Toyota Yaris slipper Urban Cruiser (3,93 meter lang) med 90 hk dieselmotor og partikkelfilter ikke ut mer enn 140 gram CO2/km.

Dette er riktignok 17,6 prosent mer enn Yaris, men likevel 20 prosent under populære Toyota Rav4 og tilsvarende store Honda CR-V. I den kompakte crossoverklassen befinner allerede Suzuki SX4 og Fiat Sedici seg, men med altfor store motorer. Snart følger også Mitsubishi etter. Når skal europeisk bilindustri våkne så de ikke nok en gang bli tatt på sengen av japanerne slik de ble med kompakt-SUV-ene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.