*Nettavisen* Nyheter.

Cognac til sjokobombe

ANBEFALT: Til sjokolade Moellex velger cognac.

Klikk på bildet for å forstørre.

COGNAC: Meget Gammel Grande Champagne Single Vineyard, Jean Fillioux, Cognac, Frankrike.

Klikk på bildet for å forstørre.

DRIKKE: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Når desserter kommer på et så rikt, mektig og intenst nivå som dette, krever det naturlig nok en del av vinen. At denne kaka i tillegg er varm, forsterker behovet for en veldig konsentrert sparringspartner.

En god Recioto della Valpolicella vil gjøre nytten, om den har konsentrasjonen og intensiteten som kreves. Da er det heller ikke til å unngå at det blir dyrt. En vin med høyere konsentrasjon gir ikke bare høyere kvalitet per dråpe, men også færre dråper. Da kan det være en trøst at man gjerne drikker mindre av mer konsentrerte dråper, siden viner med større intensitet på mange måter er mektigere. Her er 42067Recioto della Valpolicella Acinatico 2004, Accordini, Veneto, Italia. Kr 249.90 (BU) en variant som har alt du trenger både av struktur i form av tannin, syre, fylde og vekt, sødmen matcher også desserten flott. Et fint, utfyllende og harmonisk smaksbilde som tåler denne slags kraftpakker!

Men: Noen ganger kan det være godt å få et glass med noe som virkelig tar tak og renser opp. Noe som ikke bare legger seg inn, men som bryter med desserten. Dette kan, i mine gommer, være ønskelig når mat blir så mektig som denne desserten, og veien fra middagsbordet til sofaen kan være påtrengende kort.
Normalt kan man da lette trykket med en kaffe og et destillat, men hvorfor ikke tjuvstarte litt i en situasjon som denne? Et godt destillat kan være formidabel drikke til mektige, fete og søte desserter, og ikke sjelden kommer de selv i et ekstra fordelaktig lys når alkoholen får litt å jobbe mot. Cognac er jo ganske vanlig å nyte sammen med god sjokolade. Til denne sjokokaken fant jeg en helt enestående kombinasjon med 10618 Meget Gammel Grande Champagne Single Vineyard, Jean Fillioux, Cognac, Frankrike. Kr 695,20 (Fullsortiment). Riktig nok er den ganske dyr, det skulle bare mangle etter 26 lange år på fat, men strukturelt er denne kombinasjonen helt topp; cognacen renser opp og gjør det hele litt lettere fordøyelig. Samtidig dukker det opp et flott aromaspill som varer og varer.

Av Ole Martin Alfsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag