Cuba bru mellom gass, korn og Ny York

Cuba bru er liten å se til, men navnet og stedet er viktig. Den ga de første av Grünerløkkas beboere vei over til Aker kirke og den ble bru for arbeidere som skulle over til den tradisjonsrike Nedre Foss Mølle eller til gassverket som en gang lå her. Men navnet "Cuba" er det ingen som helt kan bli klok på.

Landskapet rundt Cuba gangbru domineres av den enorme kornsiloen til den gamle Nedre Foss Mølle. Denne mølla har sterke tradisjoner tilbake til 1200-tallet. Da omtales den som en kvern, eid av Hovedøyas kloster. Etter reformasjonen i 1537 ble Nedre Foss Mølle overtatt av kongsmakten, og det er fra da av som "Kongens Mølle". De store kornsiloene var en viktig del av denne driften, som etter hvert ble overtatt av Bjølsen Valsemølle. Det ble etter hvert lagt trikkespor inn til siloene, og egne korntrikker gikk i skytteltrafikk fra Vippetangen der kornbåtene kom inn. Etter at mølledriften stoppet, ble møllebygningene revet i 1986. Siloene er i dag ombygget til studentboliger.

Gass

Å ha en silo i sin midte reduserer inntrykket av alt rundt, og de ruvende siloene gjør den lille Cuba gangbru enda mindre. Men om ikke dét var nok, så lå det en gang noe enda høyere enda nærmere Cuba gangbru. Det var en 33 meter høy gasstank som ble satt opp på vestbredden i 1925. Den var hele 50 meter i omkrets og en sinnrik konstruksjon der mengden og trykket av gass gjorde at tanken økte og minket ved å gli inne i et stort jernstillas. For siden den første gasslykt ble tent i Christiania i 1848 hadde byen brukt gass til varme, lys og matlaging. Og når innbyggerne økte i antall, økte behovet for gass. 1934 ble et toppår med 35.000 abonnenter. Men tidlig på 1970-tallet var det slutt, og byens gasstanker ble revet. Tilbake står bunnfundamentet på Cuba med en 50 meter stor diameter og gjør nytten som plaskedam ved Cuba gangbru.

En perle

Slik lå den nyttige Cuba gangbru klemt mellom siloene og gasstanken. Selv om dagens bru først ble satt opp i 1940-årene, er det ikke vanskelig å anta at dette må ha vært et gammelt brusted. Og i dag er området rundt brua et av de mest benyttede friluftsstedene i den nedre delen av Akerselvas bredder. For her hvor elva tar seg en slak, bred sving er det greit å bade hvis vannet er varmt og rent, og mange unger og bikkjer har kjølt seg her på varme dager. Skråningen opp mot Grünerløkka er godt egna for soling, og i tillegg er det kort vei over brua til den gamle gasstank-plaskedammen. En østkantens perle.

Mange teorier

Alle kan enes om at området rundt Cuba gangbru er et perfekt sommersted. Men navnet Cuba er det verre å bli enige om, for ingen vet riktig hva det kommer av. Etter gasstanken som var en kube? Nei, en kube er kvadratisk, mens tanken var rund. Et tilsvar til Ny York, som er navnet nederst på Grünerløkka? Kanskje det, for eksempel har unger en sterk tendens til å bruke aktuelle navn når de leker. Og en krig mellom USA og Cuba kan godt ha avfødt en slik navnfastsetting. Andre teorier om sjømenn som har plantet sukkerrør fra Cuba langs Akerselva er kanskje vel fantasifulle.

Ute i verden et sted

Men kanskje navnet kommer fra en øy? Det ordentlige Cuba er jo en øy, og i elva over Cuba gangbru ligger det nettopp en flott liten øy. Grünerløkkafolk som har levd en stund kan fortelle at den i deres barndom ble kalt "Cuba" etter noe de visste var en øy ute i verden et sted. Det er ikke sikkert det er slik Cuba fikk navn, men det kan jo hende

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.