RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da broren døde startet problemene for «Sofie»


«Sofie» har hatt problemer med psykisk helse siden hun var syv år gammel.
«Sofie» har hatt problemer med psykisk helse siden hun var syv år gammel. Foto: Illustrasjonsfoto: Mimoza Haklaj
Ungdommer med dårlig psykisk helse opplever tunge, vanskelige og slitsomme dager. Dette førte til at «Sofie» fikk lærevansker og problemer på skolen og i hjemmet.

OSLO: – Broren min døde da jeg var syv år, det var da alt begynte å bli verre. Det var krangling og skriking hjemme, sier «Sofie» (18) som ønsker å være anonym. 

«Sofie» har hatt problemer med psykisk helse siden hun var syv år gammel. På grunn av brorens død gikk hun inn i en depresjon, noe som da førte til at hun også ble aggressiv forteller hun.

– Jeg var veldig aggressiv og sur hele tiden. Jeg kastet ting og skrek veldig mye, så da sa mamma at jeg måtte snakke med en psykolog. Men nå har jeg blitt bedre og klarer å kontrollere meg selv, sier «Sofie».

Ifølge Folkehelseinstituttet er psykiske vansker et stort helseproblem hos barn og unge i Norge i dag. Det er ca. 70.000 barn og unge som sliter med psykisk helse og krever behandling.

LES OGSÅ: «Ida» ble mobbet ut av skolen

Droppet skolen

Skolegangen gikk ikke så bra for Sofie etter det første året på videregående.

– Før jeg skulle starte på videregående flyttet vi. Første året gikk greit, men så bare begynte jeg å bli lei, det ble for mye, jeg ble sliten. Derfor bestemte jeg meg for å slutte på skolen, sier Sofie

Sofie vil i første omgang heller forbedre tilstanden sin og forholdet til familien, deretter vil hun prøve å fullføre skolegangen.

– Jeg vet at jeg ikke vil klare skole nå, så hvorfor skal jeg bruke tid på det, når jeg heller kan bruke tiden på å få orden på livet mitt og meg selv først og deretter kan jeg gå tilbake og gjøre det ordentlig, sier «Sofie».

LES OGSÅ: Drømmen om å være «Frøken Perfekt»

Bedre med årene

Det ble bedre med årene. Da hun ble eldre, lærte hun å kontrollere sinnet sitt og begynte å bli friskere psykisk.

– For meg så var det dette med at jeg ikke klarte å håndtere depresjonen og sinnet mitt. Nå som jeg har blitt eldre er det lettere å gå fra situasjoner som gjør meg opprørt eller sur, men da jeg var liten så kunne jeg ikke gå, jeg visste ikke hvor jeg skulle gå. Jeg tror det har med alder og modenhet å gjøre, jo eldre og moden man blir, jo bedre blir man, sier «Sofie».

LES OGSÅ: Søkte 60 jobber. Fikk bare avslag

Mange årsaker

Adrian Tollefsen, generalsekretær i Mental Helse Ungdom, mener det er mange grunner til psykiske helseproblemer. Blant annet ulike typer press og stress om å prestere på skolen, mobbing og utseende.

– Det viktigste er at man snakker med noen om hvordan man har det. Det går an å snakke med helsesøster, venner, fastlege, foreldre eller noen andre som man stoler på og sørger for å oppsøke hjelp når man opplever at livet er vanskelig, sier Tollefsen.

LES OGSÅ: Stadig flere jenter har dårlig selvbilde

For noen tar det kort tid å bli friskere fra psykiske helseproblemer, mens andre opplever at det tar lengre tid forteller Adrian Tollefsen.

Sofie er på god vei til å bli bedre. Nå vil hun klare seg på egenhånd.

– Jeg har det mye bedre nå, fordi jeg kan håndtere problemene mine selv og trenger ikke hjelp.

Les mer fra ungdomsredaksjonen her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere