*Nettavisen* Nyheter.

Da klokka klang...

Kari Johanne Samuelsen ga ut "Jeg skal begynne på skolen" i mai. – For mange er skolestart en milepæl. Det er mange følelser i sving, folk både gruer og gleder seg. Foto: Sasa Dimitrijevic

I august er det mange spente barn som begynner på skolen for første gang. Men hvordan kan man best forberede dem til skolestart? Kari Johanne Samuelsen har skrevet bok om det.

NORDSTRAND/LJAN: "Kanskje du også er 5 eller 6 år og skal begynne på skolen snart? Og kanskje du lurer litt på hvordan det kommer til å bli? Nå skal du få høre hva som hendte med Selma, Alexandra og en venn som heter Aksel i denne tiden før, og litt etter, den første skoledagen."

– Fra mitt arbeid med barnebøker i bokhandel og bibliotek har jeg sett at en bok om skolestart sett fra barnas ståsted, har manglet. Jeg tror det er godt å høre at andre barn også gruer og gleder seg, sier Samuelsen.

Hun mener at bildene i boken "Jeg skal begynne på skolen" også er viktige fordi barn liker å kjenne seg selv igjen i de situasjonene som er avbildet, slik at de kan se hvordan møtet med skolen foregår.

– Jeg har skrevet boken for å gi barna den tryggheten i å vite hva som skal skje. Jeg synes det er viktig med informasjon til barna, det gir både trygghet til barna og familien, forteller forfatteren.

Merkedag

Hun startet å skrive i mai 2009. Ett år senere var boken klar. Gjennom det året fulgte både Samuelsen og fotografen Therese Borge (som også tok bildene til boken "Mamma har baby i magen") barna, helt fra de fikk sitt første brev fra skolen, til første møte og til de var i sving i klassen og på SFO.

– Boken handler om en gutt og to jenter. Vi følger dem gjennom lek og sommerferie, fra de er i førskolegruppe i barnehagen, til valg av skolesekk og til de begynner ordentlig på skolen.
De to jentene som er hovedpersonene er mine barnebarn og gutten var jeg så heldig å finne i barnehagen, forteller Samuelsen, som har fire barn og 12 barnebarn.

Hun har merket seg at skolestart har vært en merkedag for flere av dem.

– Da har spørsmålet vært: hvordan er læreren og hvilke andre barn kommer dee i klasse med? sier hun.

Ikke skolelei

Selv erindrer Samuelsen deler av sin første skoledag i 1945.

– Jeg husker at det var veldig høytidelig med alle de nye barna da vi ble ropt opp. Også ser jeg for meg skolegården, jeg begynte på Den gamle middelskolen, som nå er Steinerskolen. Jeg husker godt at det var min mor og jeg som gikk. Det var ikke så vanlig at fedrene var med den gang. Jeg hadde sløyfe i håret og en liten blå hatt og et blått foldeskjørt. Det var en veldig søt lærerinne. Vi gikk bare jenter i min klasse, med bortimot 30 elever. Vi gikk et halvt år på den skolen, så kom vi over på Nordstrand skole, forteller hun.

Kari Johanne Samuelsen er ikke helt ferdig med skolen ennå. Nå som hun er pensjonist jobber hun i skolebiblioteket på Ljan skole en dag i uken.

– Jeg er veldig gald for å beholde kontakten med barna og bøkene. Jeg har jobbet på Norli med barne- og ungdomsbøker i mange år. Før det var jeg i bokhandel på Sæter, sier Nordstranddamen, som nå er bosatt på Ljan.

Lokale elever

Hun vet at det er mange i nedslagsfeltet som er interessert i boken, som utspiller seg i Nordstrand-området.

– Flere har barn som er med, eller som kjenner noen andre barn. Bildene er personlige her omkring, men boken er generell, beretter hun.

Samuelsen sier at både Munkerudtoppen barnehage og Munkerud skole har vært til stor hjelp. Hun setter også pris på venner og klassekamerater av barna i boken, som var snille og hjalp henne og fotografen, sånn at det kunne bli bok.

– Det er forresten Selma som har laget tegningene i boken, nevner forfatteren.

Hun anbefaler at man leser "Jeg skal begynne på skolen" sammen med barna og snakker med dem omkring det, slik at de kan bli trygge på skolestarten.

– For mange er skolestart en milepæl. Det er mange følelser i sving, folk både gruer og gleder seg.

Gledelig bok

I følge henne er boken for barn i 5-6-årsalderen, deres foreldre og besteforeldre, alle som vil vite hvordan skolestart foregår nå for tiden.

– Den er å få i bokhandlene og på nett hos Norli, og den er også gitt ut i Bokklubben, forteller hun.

Samuelsen mener at boken vil glede alle som begynner på skolen nå og de som skal begynne neste år.

– De vil kjenne seg igjen i alle forberedelsene, de vil kjenne seg igjen i spenningen omkring den ordentlige første skoledagen nå i august. Hvis man har en 5-åring som skal begynne på skolen neste høst, er det fint å starte med boken når det første brevet kommer, eller når de begynner å bli opptatt av skole, sier hun.

"Det nærmer seg slutten på den første skoleuken. Selma kjenner at det er fint å gå på skolen."

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.