RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da klokka klang


Også gymtimen er annerledes når skolen har jubileumsuke. Foto: Ane Moe
Også gymtimen er annerledes når skolen har jubileumsuke. Foto: Ane Moe
Klokka er halv ni på morgenen. I gymsalen står fire snorrette rader med elever. Foran står overlærer (rektorbetegnelsen er relativt ny i barneskolen) Ulvin med ei ringebjelle, upåklanderlig påkledd i svart vest og bukse, svar hatt på hodet, hvit skjorte og flippskjegg.

Maridalen: Elevene i radene foran han består av jenter med skjørt eller kjole, de har sjal og tørkle på hodet. Guttene har skyggelue, buserull og selebukse eller nikkers.
Anledningen er Maridalen skoles 150-årsjubileum. I én uke er det fortiden som opptar lærere og elever ved skolen, da har de jubileumsuke eller gammeldagsuke som enkelte unger også kaller det. Uka preger både lærere og elever i klesveien.

Husstell og skogsarbeid

Samlingen i gymsalen er ikke ferdig. Lærer Høyvik kommer frem og tar kneløft, og strekk og bøy sammen med barna. Deretter er det klart for skoledagen. Jentene skal ha husstell, de skal bake boller. En annen jentegruppe skal plukke blomster og pynte bordene med blomster og bordkort. Guttene skal ned i skogen og finne emner for å spikke knagger.
Frøken Nicolaisen og frøken Dahl instruerer jentene i bollebakst. Astrid (8) og Vilja (5) vasker hendene. Gruppeleder Rannveig (11) er eldst i klassen, og forteller de andre hvordan de skal bake boller. Tuva (10) kjenner om melka er varm nok, men ikke for varm, til å ha gjær oppi.
- Er det en grei fordeling, at dere lager boller, som skal servers til guttene?
- Ja, synes de, men legger til at de synes guttene skal få ta oppvasken etterpå.

Koselig uke

Ute på gårdsplassen sitter en annen jentegruppe. De har plukket kornblomster som de skal pynte bordene med. Frøya (8) og Sigrid (6) synes det er koselig med gammeldagsuke. Det som er dumt er at de allikevel har lekser, men leksene er også litt annerledes. Elevene pugger salmevers og de lærer å skrive skjønnskrift.
Guttene sitter rundt et stort bål nede i skogen, de fleste med en kniv i hånden. De lager knagger til å henge opp klær på, og så lager de bunter med pinner som skal brukes til å tenne opp i ovnen eller peisen. Knaggene skal selges på Bygdetunet der elevene har fått en salgsbod, de håper på å fem kroner for stor knagg, og kroner to for liten knagg. Leon (71/2) spikker på en knag, mens Gjermund (9) er ferdig med en knagg. Lærer Høyvik sjekker resultatet.
Guttene kan fortelle om et annet aspekt ved gammeldagsuka, nemlig rampestreker. I anledning uka, ser de sitt snitt til å gjøre gode, gamle rampestreker. Det kan være å legge en bløt svamp på stolen til læreren, eller for eksempel kaste kongler på dem.
- Hva hender da?
- Det medfører besøk på overlærerens kontor, der snakker de om hva som er gjort og hvorfor det er galt å gjøre det som er gjort. Deretter sier man til overlæreren: "Jeg skal være snill gutt", og må skrive " jeg skal være snill gutt" fem ganger på tavla som straff. Dermed er den saken ferdig, forteller Robin, Christoffer og Bendik med lett stemme.

Et slags rollespill

Dag Petter Ulvin er rektor ved Maridalen skole. Han mener klærne og aktivitetene gjør at elevene involveres i større grad enn om de kun leste om skolens historie. Elevene spiller en form for rollespill. Jubileet har gitt dem en fin anledning til endre på den tradisjonelle skoledagen, og det vekker entusiasme hos barna.
I jubileumsuka har dessuten skolen benyttet anledning til å samarbeide med nærmiljøet. Markeringen begynte med at barn fra Maridalen skole deltok med sang og dans på kulturminnevandringen i Maridalen. En av dagene lærer medlemmer i Grefsen og Kjelsås husflidslag elevene gamle håndverkstradisjoner på bygdetunet i Maridalen. Uka avsluttes i Maridalen kirke, der det er åpen gudstjeneste. På gudstjenesten skal "Faderen" av Bjørnson spilles. Presten har presterollen, mens elevene ved Maridalen skole spiller elevene. Rektor har for anledningen påtatt seg ansvaret med å akkompagnere på et salmodikon, som er et enkelt strengeinstrument som tidligere ble brukt på skoler og i de Guds hus som ikke hadde orgel.
På søndagen er siste dagen i gammeldagsuka. Da er det marked på Bygdetunet, hjemmelagde drops skal selges sammen med knaggene som ble spikket i skogen nedenfor skolen noen dager i forveien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere