*Nettavisen* Nyheter.

Da trikken krasjet med bilen, fløy den gamle mannen gjennom midtgangen.

MÅTTE BRÅBREMSE: Det var på Bislett at trikken smalt inn i en bil, som forårsaket en real bråbrems. En eldre mann ble kastet nedover midtgangen, men denne gangen gikk det bra. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Den store rundkjøringen ved Bislett skaper daglig problemer for trikken i Oslo. I forrige uke krasjet den inn i en bil, og bare flaks gjorde at ingen ble skadet.

BISLETT: En helt vanlig ettermiddag på en helt vanlig ukedag kjører 18-trikken retning Theresgate ved Bislett stadion. Som vanlig reiser mange seg opp for å gå av på Bislett, deriblant en eldre mann. Før han får sjansen til å holde seg godt nok fast smeller det.

Sammenstøtet med bilisten i rundkjøringen er ikke veldig kraftig, men fordi trikken ser seg nødt til å bråbremse, flyr den gamle mannen nedover midtgangen. Denne ettermiddagen gikk det heldigvis bra med han og alle andre inne på trikken.

Sjåføren hadde ikke noe valg

– Jeg er ikke skadet, sier mannen høyt til de andre passasjerene i det han blir hjulpet opp. Folk regagerte raskt, noe som er godt å se.

Kommunikasjonssjef i Oslo Trikken, Cato Asperud synes det er leit at det ble en slik bråbrems og påpeker at det legges stor vekt på myk kjøring under opplæringen av trikkesjåførene.

– Det høres ut som om sjåføren ikke hadde noe valg i denne situasjonen. Sjåførene våre er alltid ekstra påpasselige når de krysser rundkjøringene i byen, sier Asperud.

LES OGSÅ: Nå kommer 11-trikken tilbake i Bogstadveien

Vikeplikt i rundkjøringer

Blant annet på Carl Berner og ved Bislett stadion er det spesielle regler knyttet til rundkjøringene som folk bør være oppmerksomme på.

– Trikken kjører rett gjennom rundkjøringen, men den har alltid vikeplikt på vei inn, men bilistene og syklistene har alltid vikeplikt når trikken er på vei ut, selv om de er midt i rundkjøringen, understreker Asperud.

Allikevel vil han påpeke at trikken alltid skal følge trafikkloven som alle andre ved å stoppe på rødt lys og så videre.

Trikk
TRIKKEN HAR FØRSTERETT: Trikken stopper kun for fotgjengere dersom det er et lysregulert overgang. Arkivfoto

– Men den stopper ikke for fotgjengere selv om de er i et fotgjengerfelt?

– Nei, det stemmer. Den skal bare stoppe dersom det er lysregulert. Ved en vanlig overgang må fotgjengerne alltid ta hansyn til trikken, sier Asperud som kan fortelle om oppløftene statistikker for ulykker og hendelser knyttet til trikken i Oslo.

– Det har vært en tydelig nedgang de siste årene, og det gledelig å se, avslutter han.

Sannsynligvis ble den uheldige mannen reddet av en sekk han hadde på ryggen, slik at han ungikk hodeskader da han falt på ryggen. Kvinnen bak rattet i bilen som trikken fikk et sammenstøt med gikk det også bra med.

LES OGSÅ:

Kjørte av veien og havnet i trappa

Jernbanetorget stenger for trikk i ett år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.