RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LÆRER: Dag Dvergsten lærer nye teknikker på sin Ipad av Rondek Mohammed. Han bruker nettbrettet jevnlig.
LÆRER: Dag Dvergsten lærer nye teknikker på sin Ipad av Rondek Mohammed. Han bruker nettbrettet jevnlig.

Dag (87) bruker nettbrettet hver dag

Nordberghjemmet har over lengre tid tilbudt sine 66 beboere gratis trådløst nettverk. For at flere beboere skal ha glede og nytte av dette tilbudet har sykehjemmet startet med Ipad-opplæring.

NORDBERG: Rondek Mohammed (16) studerer helse og oppvekst på videregående i Nydalen. En dag i uka er hun utplassert på Nordberghjemmet sammen med to medelever. En del av opplæringen går med på å involvere beboerne i aktiviteter, og Rondek lærer villig bort det hun kan om dette verktøyet.

Ville inspirere

– Vi startet opplæringen med å holde et foredrag for alle beboerne som var interessert i nettbrettets muligheter. Jeg ville at de skulle skjønne hva det var, og at de ble inspirert. Det er spennende at eldre vil lære seg dette, og ikke bare ungdom, sier Rondek.

Hver uke gir hun individuell opplæring til dem som vil lære noe nytt. Noen av beboerne har Ipad selv, mens andre låner nettbrett fra sykehjemmet. Det den brukes mest til er å søke på musikk, historie, google map, litteratur og kryssord, foruten det å lese aviser.

– Jeg er opptatt av dette fordi jeg har familie i Singapore. Da bruker jeg Skype som kommunikasjonsmiddel, og så er det fint at du kan se den du snakker med, forteller Dag Dvergsten (87) som i dag får litt ekstra undervisning av Rondek.

I tillegg synes han det er fint å følge litt med på hva som skjer på en annen måte enn bare å lese aviser.

– De fleste eldre er redd for å prøve noe nytt, men nettbrett er veldig enkelt, sier Rondek og ser på Dvergsten.

Enklere enn pc

– Ja, det er enklere å bruke Ipad enn pc. Det er utrolig hva slags informasjon du kan plukke opp. Det er tragisk at ikke flere sykehjemsbeboere bruker nettbrett for å ha kontakt med omverdenen.

Rondek viser Dag hvordan han kan zoome inn slik at teksten blir større.

– Ja, det er bra at dette går an, for jeg trenger nye briller, sier han med et smil.

Dag Dvergsten synes at pårørende til kommende sykehjemsbeboere burde passe på at deres foreldre hadde tilegnet seg denne kunnskapen før de havnet på sykehjem.

– De færreste av mine venner vet hva dette er, men om fem år blir det nok en mye større gruppe brukere enn i dag. Jeg bruker min Ipad hver dag, forteller han.

LES OGSÅ:

Får seniorer i aktivitet med pensjonistmagasin

Rygget på dame med rullator

Nordberghjemmet blant Oslos beste sykehjem i 2013

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere