Dagboknotater ble bok

Morten Leuch og hans kone Mathia Collett koste seg på Bogstad gård fra 1757-62. Fra vinduet skrev Leuch dagbok fra den tiden Bogstad gård ennå var en yndet lystgård.

Bogstad: - Dette er en bok som krever at man leser litt for så å stoppe opp og lese videre. Det er dagboknotater og altså en noe friere form enn hva man er vant med, sier Finn Arnesen som har redigert de 250 år gamle notatene og med den gjort den leserverdig.
Festligheter
"Da vi sad til Bords til Middag kom Monsr. Tullin Broman herop. Over Bordet ble erindret Velgaaende av Bogstad, hvilken Mr. Tullin drak saaledes:-
Skiønt jeg paa denne tiid så ulykksalig fryser
At hver en Draabe Blod av Kuld i Kroppen gyser
Så skal det ønske dog mit Hjerte
tende and
Gid Bogstad staae i Floer til Verden står i Brand.

Slik lyder teksten under 9. januar 1758. Noe som utvilsomt var en hyggelig fest og kanskje drakk de da til og med av drikkebegeret som nå er utstilt på Bogstad gård.
- Denne bokutgivelsen er ganske riktig kombinert med en utstilling i foajeen på Bogstad. Her finnes blant annet en liten saluttkanon de brukte utendørs på Sankthansaften, et sølvkrus de drakk av til spesielle anledninger, en falmet bibel fylt med personalia og en håndbok i hagestell. Og dette er bare for å nevne noe, sier Arnesen.
Et innblikk
Morten Leuchs d.y.s dagbog er temahefte fem i rekken undertegnet Bogstad Gårds Venneforening. Arnesen har arbeidet med protokollen over flere år og nedlagt et stort arbeid med å dechiffrere gamle uttrykk, betegnelser, stedsnavn og familienavn. Bildemateriale innsamlet fra museer og herregårder på Østlandet, samt fra Bogstad levendegjør dagbokens persongalleri og omtalte storgårder.
- Det har vært viktig å sette søkelyset på at dette skal være en lett leselig og spennende bok hvor folk får et innblikk i hvordan det var her oppe på den tiden. Og det bærer jo preg av at dette har vært et fristed hvor de slappet av og levde godt, slik som øvre del av samfunnslaget gjerne gjorde på den tiden.
- En dag hvor det var grusomt vær ute hadde paret vært innendørs, lekt blindebukk og malt hverandre med kull i ansiktet. Så det var som alle andre lekne 30-åringer, det hersker det liten tvil om, sier Arnesen.
"d.20de fulgte vi Søster Sophie Leuch og Monsr. Tullin til Veckerøe hvor vi samtlige Spisede om Middagen. Og efter Maaltidet reiste vi opp igjen til Bogstad til Vogns, til Hæst og til Fods. Paa Veien ble skudt En hare i Fruentimmernes Paasyn av M. Luther. -Samme spisede vi om Aftenen, og ved denne Leylighed ble drucket et Glas Viin."Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.