*Nettavisen* Nyheter.

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Han er også ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.

Det er noen søte og fete bondepiker kokken har fostret opp, men bak den blide fasaden lurer en markant syre.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Brachetto d"Acqui 2008, Il Falchetto, Piemonte,

Syrlige bondepiker skal vi ikke ta for lett på. Vi må møte dem med den rette, søte smidighet, og være klar til å svare med samme mynt for ikke å bli helt overkjørt.

Her er det kremen og nøttene som søter og feter opp tilværelsen.

Isolert sett burde vi ha drukket hetvin à la Madeira eller Moscatel du Sètubal til, så søtt og fett som dette er. Det vil imidlertid gjøre lite godt for rabarbraen selv – den delikate, sarte frukten vil bli nedrent av alkohol og oksiderte, karamelliserte aromaer.

I stedet kunne vi muligens forsøkt en hetvin med friskere fruktighet og vendt nesen mot Moscatel Beaumes du Venice, som gir høy alkohol, men renere fruktaromaer.

Men erfaringsmessig kan jeg her savne noe av den konsentrerte fruktigheten og ikke minst friskheten vi trenger.

Friskhet i vinen er nemlig et element som fungerer sammen med rabarbra og fet krem. Det vil rense opp etter kremen og gi en harmonisk likhet i struktur til rabarbraen.

Derfor kan det være aktuelt å vende seg i retning Eiswein, som ofte har den gode kombinasjonen av høyt sukker- og syreinnhold.

Flere alternativer

En konsentrert Trockenbeerenauslese (TBA) eller Beerenauslese (BA) kan ha disse kvalitetene.

Vi skal heller ikke glemme en god Tokaji, som har alt dette og litt til. Et godt eksempel er
11684 Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000, Disznókö, Tokaji, Ungarn. Kr 259,- (BU)
eller 7634 Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005, Royal Tokaji Comp., Tokaji, Ungarn. Kr 266,50 (Hovedsortiment).

Skulle dette bli litt voldsomt i sommervarmen, og behovet for en lettere og ikke så søt kombinasjon melde seg, er det fremdeles flere muligheter igjen.

Vi kan gå litt ned på både sukker og syre. Mindre syre vil gjøre at vinen fremstår som søtere. Hvis vi i tillegg får ned alkoholnivået, er vi på vei mot en vin som vil virke langt lettere.

Men syren må erstattes, og det kan vi delvis gjøre med kullsyre. Det er jo ingen egentlig syre, men boblene renser munnhulen effektivt for fett. Det er også verdt å påpeke at når en lager kremen og knekken søt, men rabarbraen med lite sukker, så er allerede en stor del av rensejobben i desserten gjort.

Slik som her: Ved første munnfull blir munnhulen fylt av en intens sødme, dominert av knekk og vaniljekrem. Så starter rabarbraen å jobbe, og da renses munnhulen opp. Det hele avsluttes friskt og fint med smaken av både frukt og søtere elementer.

Dette gir oss spillerom for en søt, lett og musserende rød vin fra Piemonte. Det er den røde ekvivalenten til den mer kjente Moscato d'Asti, som mange har møtt som følge til frukt- og bærdesserter. Brachetto'ene er supre til spesielt røde bær og rabarbra.

De er kun å finne i BU, og her kan 45923 Brachetto d"Acqui 2008, Il Falchetto, Piemonte, Italia. Kr 145,- være én av flere gode muligheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.