RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dagens vinanbefaling


EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge.
EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge.
Røyker du? Da trenger du en vin som matcher røyksmaken.

Blåskjell kan du røyke – eller spise urøykt, selvsagt – året rundt. Men skjellene er nok å foretrekke vinterstid, når vannet er på det kaldeste.

Smaken er veldig preget av sjømineraler, har lite sødme, og tidvis kan blåskjellene også ha et snev av bitterhet. Så i utgangspunktet foretrekker jeg tørre hvitviner med et minst like markert, mineralsk uttrykk som maten selv.

Ikke mye alkohol

God friskhet er viktig, og har vinen veldig høy syre og tilbehøret trekker mot sterke krydder og/eller sødmefulle smaker, kan det også lures inn litt restsukker.

Vinen skal aller helst ikke ha høy alkohol, selv om det også finnes supre eksempler på det motsatte – forutsatt at tilbehør og tilberedning trer støttende til.

Her tilføres en ganske markant og kraftig røyksmak til skjellene, noe de i aller høyeste grad tåler – men det fjerner litt at den opprinnelige mineraliteten.

Sausen – her som dipp – er mild, nærmest litt sødmefull og lett krydret, et godt og utfyllende tilbehør til både den røkte smaken og blåskjellene selv. Kokekraften, som det også er viktig å få med når en spiser dette, er lett salt og preget av røykingen.

Ofte Muscadet

Liker du fruktige viner og tåler litt restesukker, kan Riesling være et godt og naturlig valg. Her kan en jo selv søke ut søtere eller tørrere retninger på egen hånd.

Men et veldig godt utgangspunkt som treffer smakene perfekt, er 44705 Riesling Trocken 2007, Markus Molitor, Mosel / Saar / Ruwer, Tyskland. Kr 129,90 (Fullsortiment).

Tørrere, og med langt høyere alkohol enn hva jeg normalt velger, er en godt avkjølt 12210 La Gitana Manzanilla, Vinhas Hidalgo, Jerez, Spania. Kr 155,- (BU) som også sitter som en kule.

Her kan det være verdt å nevne at mange trenger et par slurker før de lærer seg å sette pris på Manzanilla, men har du først fått smaken på denne tørre sherryen, er dette nydelige munnfuller.

Ofte velger jeg en Muscadet Sevre et Maine Sur Lie til vanlige, dampede blåskjell.

Det fungerer greit her også, men jeg trivdes nok best med den lille ekstra frukten fra Rieslingen, eller kraften fra Manzanillaen, når røyksmaken og curryen dukket opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere