*Nettavisen* Nyheter.

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Med Mike Tyson på tallerkenen, kan vi ikke ha Alexander Rybak i glasset.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Verdicchio dei Castelli di Jesi 2007, Bucci, Italia.

Dette er vintermat i dobbelt forstand. Hovedrollen spilles av vinterfisk nummer én, skreien, som kun er tilgjengelig i årets første måneder.
Dertil har vi tilbehør som er så rikt, fett og mektig at det aldri ville fungert i sommervarmen.

Fettet kaster seg over torsken fra alle kanter: Bacon = fett. Toppingen av parmesan, mandler og smør er i visshet fet. Til sist pakkes det hele inn i en ganekleber av en sabayonne - ja, da kan vi snakke om en mektig totalopplevelse.

Selv om det dukker opp litt friskhet i saus og grønnsaker, savner vi egentlig et balanserende element på tallerken. Når det uteblir, får vi balansere og kontrastere i glasset!

Først og fremst trenger vi markant friskhet til alt det fete. Samtidig kreves det en viss konsentrasjon, fylde og rikhet fra vinens side også. Hvis ikke vinen har samme kraft og fylde som maten, vil det fort fortone seg som et møte mellom Mike Tyson og Alexander Rybak. I dette tilfellet med herr Tyson som torsk.

Men det er flere småproblemer ved vinvalget: Skreiens iboende tørrhet kan tørke ut frukten på en del viner. Samtidig byr sabayonnen på sine utfordringer.

Eggeplommer har nemlig den egenskapen at de kler ganen i en nærmest ugjennomtrengelig film. Her er det i tillegg store mengder egg i forhold til resten, og det er veldig merkbart.

De fleste vinene jeg prøvde hadde litt problemer i avslutningen, selv om de fremsto som supre helt frem til vinen var spyttet ut (svelget i ditt tilfelle!).

Av vinene som allikevel klarte seg godt, var 46596 Verdicchio dei Castelli di Jesi 2007, Bucci, Italia. Kr 179,00 (BU).

Dyrt kanskje, men du bør faktisk litt opp i kvalitet til dette måltidet. Her får vi nok friskhet, rikhet og fylde i glasset. Samtidig virker det som den lille tørrheten vinen har i avslutningen, evner å stramme opp etter egg-angrepet.

Musserende viner er også kjent for å kunne hamle opp med utfordinger som denne. Både eggene og fettet får møte etterlengtet friskhet og rensende kullsyre. Champagne kunne vært en vei å gå, men det blir aldri billig.

Litt lettere, men allikevel innenfor hva vi trenger er 49300 Asprinio Brut, I Borboni, Campania, Italia. Kr 149.90 som er enkel, lett og frisk - og lett tilgjengelig i hovedsortimentet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.