RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dagens vinanbefaling


EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".
EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".
Med riktig vin får kyllingen nye vinger.

Ukas kyllingboller har en god, mild smak og en morsom mangesidighet i sin kombinasjon av lett, luftig, saftig og litt sprø konsistens.

Paneringen gjør jobben sin utmerket – som en knasende kontrast som framhever hovedråvaren. Slik blir bollene løftet opp fra det helt ordinære til et spennende måltid.

På mange måter minner kyllingbollene om wallenbergare (svenske kjøttboller av kalvekjøttdeig, red.anm.), men de er langt mildere og mindre fete. Fettet får vi imidlertid tilført fra stuingen, og der ligger det også en rik sødme som vi må ta hensyn til.

Hvitvin fungerer

Milde inntrykk som dette bør kombineres med drikke som har tilsvarende mild, forsiktig smak. Her er det veldig enkelt å sette en lys lager/pilsner på bordet – det vil tilfredsstille de fleste.

Selv om vi har en relativt kremet og fet stuing, er det ikke verre enn at et vanlig butikkøl kan rydde opp.

Det er ingenting som står i veien for å servere hvitviner heller. Vi trenger ikke å sikte høyest på skalaen, men kan oppnå harmoni med en enkel, middels fyldig vin – gjerne med litt fedme som kan matche stuingen.

Jeg foretrekker en vin med moden, men kjølig fruktkarakter og god friskhet som kan lette opp i avslutningen.

Eksempler på viner som kan gå bra, er en enkel Grüner Veltliner, enkel og ueiket Chardonnay, Pinot Gris og Chenin Blanc.

Det røde valget

Selv rødvin er det lett å tilpasse til den milde maten, men pass på å finne en moden, sødmefull og bløt vin med god friskhet og en diskré tørrhet i finishen.

Den skal selvfølgelig ikke være for kraftig, det vil overkjøre maten. Et supertreff blant vinene jeg hadde med, var 10311 Etna Rosso 2007, Murgo, Sicilia, Italia. Kr 118,90 (Hovedsortiment) som viste seg å være likevektig i forhold til maten, og dertil sørget for et saftig og leskende etterspill.

Rett og slett deilig i all sin enkelhet.

Vinen er laget hovedsakelig på den lokale druen Nerello Mascalese, og den dyrkes godt oppe i høyden på Etna.

Kombinasjonen av moden frukt, frisk finish og fin fasthet gir den rette rundheten og saftigheten som fullender alle smakene og konsistensene på tallerkenen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere