*Nettavisen* Nyheter.

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".

Sherry og champagne er to gode følgesvenner til suppa.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Pol Roger Brut, Champagne.

Det er ikke helt uvanlig at Tom Victor svinger opp en gammel klassiker i litt ny drakt. Denne her tar kanskje kaka.

Consommé er noe vi kokte om og om igjen som kokkeskoleelever, og allerede den gang var dette nærmest sett på som forhistorisk spise – men teknikken måtte læres, og heldigvis for det.

Når retten er laget skikkelig, er det nemlig mat for de virkelig store anledningene og for det mest fornemme av folk.

Prehistorisk festmat

Til denne prehistoriske festmaten var det ikke uvanlig at det også ble servert en gammel klisjé i glassene. Og sherryen til suppen var godt begrunnet:

Vi drikker mindre til supper på grunn av suppens konsistens. Likeledes er temperaturforskjellen mellom vin og suppe så høy at det ofte er vanskelig å kombinere disse to på en vellykket måte.

Hetvinen har faktisk flere fordeler nettopp her. For det første serveres hetviner som regel litt temperert, slik at forskjellen blir litt mindre enn for eksempel mellom en hvitvin og en varm suppe.

Videre er det høyere alkoholinnholdet med på å gjøre at hetvin oppleves som varmere i munnhulen.

Ytterligere et poeng er at en sherry er en lagret vin, som etter tid på fat har svært lite kanter. At den heller ikke har fremtredende syre, men ofte litt sukker, gjør at den lettere blander seg med consomméens konsistens.

Dett er med andre ord mye som taler for sherry her. Men hvilken?

En amontillado

Jeg holder en stor knapp på en amontillado. Den har smaksintensiteten og rundheten etter års lagring, men er allikevel ikke fullstendig oksidert, karamellisert og med veldig fatpreget smak.

En palo cortado er heller ikke å forakte, og i min munn skal de alle være tørre. Så vet jeg at en del foretrekker de sukrede variantene, så de som har en "søt tann", kan godt velge deretter.

Nå er ikke utvalget av sherry lenger hva det var her til lands, og det finnes forsvinnende lite i grunnsortimentet. Så planlegg godt og bestill gjerne.

Et godt alternativ er 33477 Lustau Almacenista Palo Cortado 1/50, Jerez, Spania. Kr 134,50 (BU).

Champagne-valget

Har du mindre tid til å planlegge, eller faller ikke sherry helt i smak, er det heldigvis andre muligheter. Av alt som bare nesten fungerer, er champagne definitivt å foretrekke.

Sammen med soppen, den fete royalen og ikke minst det rike oppbudet av fettperler på toppen av suppen, blir det faktisk en bra kombinasjon.

Det er i tillegg langt lettere å finne viner, og et av flere alternativer som fungerte godt, var 6212 Pol Roger Brut, Champagne, Frankrike. Kr 339,- (Fullsortiment).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag