Gå til sidens hovedinnhold

Dagens vinanbefaling

Et anfall av nostalgi er ikke til å komme utenom.

Tom-Victors vannbakkels er erkeklassiske – og så tradisjonelle at de har gått i glemmeboken for de fleste. Men det smaker ikke mindre godt av den grunn!

Den litt anonyme og usukrede vannbakkelsdeigen får følge av et langt mer søtt og klissete tilbehør. Vi føler at vi sitter ved et av fortidens kakefat. Nostalgien syder i smaksløkene.

Sammen med kaffe

Slike historiske kakefat trives som regel veldig godt sammen med kaffe. Den historiske samklangen er et poeng i seg selv, men den varme drikken har dessuten en flott evne til å rense ut det fete og søte av munnhulen – så lenge den selv er usukret og fri for meieriprodukter.

I tillegg smaker det avsindig godt med kaffe til. Bare jordbærenes friske og rene fruktsmak misliker den tørre, brune drikken – og hadde kledd en kopp te bedre.

Portvin eller sherry...

Blant de alkoholholdige drikkene velger vi vin som gir den rette nostalgiske følelsen. Kaker og hetvin rimer fint, både i historisk perspektiv og i munnhulen.

Søte hetviner er godt å nippe til sammen med de fete kakene, samtidig som hetvinen kan pares med både kaffe og te. Flere hetviner vil fungere, men felles for dem er at de må ha en viss grad av sødme.

For eksempel vil en god tawny portvin gjøre jobben ypperlig, og kan matche jordbærene sånn noenlunde også. Madeira på druen Boal eller Malvasia kan friske godt opp, her er 44482 Boal 5 Years Old, Barbeito, Madeira, Portugal. Kr 199,- (BU) et godt valg.

Blant de søte sherryene er det også muligheter om du trives i Jerez-land. Sicilianske marsala skal vi heller ikke glemme, selv om det er nettopp glemt den er her til lands.

.., vi velger marsala

Og nettopp derfor fremstår marsala som det mest nostalgiske valget.

En nydelig marsala, som ikke er for søt og muligens litt i tørreste laget for noen, er 44537 Marsala Superiore Oro Vigna la Miccia, Marco de Bartoli, Sicilia, Italia. Kr 319,- (BU) som renser og frisker godt opp.

Når kakene blir så søte som her, er det nesten er fordel at vinen ikke blir for voldsom, selv om det strider litt mot læreboken.

Tokaji-muligheten

Ønsker du et lett og mindre hett alternativ, kan en Tokaji 5 Puttonyos fra fullsortimentslisten gjøre deg og dine godt.

Et enda lettere og mer forfriskende alternativ er en Moscato d'Asti, som med sin sprudlende og fruktige karakter hyller både jordbærene og forsommeren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot