Gå til sidens hovedinnhold

Dagens vinanbefaling

Vi får napp med en musserende i glasset

Det har blitt nevnt før i denne spalten: Supper er ikke det letteste å kombinere med vin. Suppens temperatur og konsistens gjør at vi drikker mindre.

Samtidig kan kald drikke oppleves som disharmonisk og spinkelt mot suppens varme. I tillegg fremheves gjerne de mindre positive sidene ved vinen – som alkohol, tanniner og syre.

Derfor blir vi ofte tvunget til å tenke litt annerledes enn vi pleier når suppe serveres.

Men noen ganger er det likevel ganske enkelt. En elegant, fet, rik og kremet suppe sitter lenger i munnhulen, og er derfor grei å matche med vin. Dessuten bruker vi litt lengre tid på å spise en slik kraftig suppe. Dermed blir ikke varmeangrepet like påtrengende som for eksempel ved tynne buljonger.

Nok alkohol

Da kan vi begynne å trekke oppmerksomheten mot viner som i utgangspunktet ville gått bra med rike, fet fiskeretter. Vi trenger viner med nok alkohol til å takle fettet. Friskhet er også viktig for at totalen ikke skal bli for mektig og klumpete.

Videre er det et poeng at vinen ikke er for slank og lett, det kan fort blir en for stor kontrast til de fete, rike munnfullene som venter på skjeen.

For mange er det kanskje en sentralburgunder som lokker. Andre vil velge en moden Chablis av god kvalitet, mens andre igjen kan få lyst på en konsentrert og fyldig Riesling.

Mer futt og fest

Ønsker vi litt mer futt og fest, kan vi velge musserende vin – som kan være formidabelt til fete fiskeretter, også i suppeform. Da kan det hele tilpasses den enkeltes lommebok, men det blir best om vinen har en bløt og kremet mousse/kullsyre.

Det finner vi i noen champagner og musserende viner som har hatt en kjølig annengangs gjæring på flaske, og i ofte i viner som har fått modne litt.

Et rimelig alternativ, litt utilgjengelig i bestillingslista, er 48366 Riesling Brut 1998, Koehler-Ruprecht, Pfalz Tyskland. Kr 168,70 som klarer brasene med sjarm. Denne modne vinen er utmerket som aperitiff, og glir videre til suppen med et brusende velbehag.

Vil du ha litt roligere sjø i glasset, gir 10499 Bourgogne Chardonnay Tradition Noble 2007 Vincent Girardin, Bourgogne Frankrike. Kr 149.90 (grunnsortiment) et frisk, kremet og harmonisk følge til suppen. Spesielt om du våger å servere den ved noe høyere temperatur enn vanlig, slik at den oppleves som litt fetere i glasset.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar