RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dager i forskningens tegn


Annie Riiser (f.h), Emmy Gram Lauvanger og Sidsel Flock Bachmann i sekretariatet til Forskningsrådet ser frem til forskningsdagene.
Annie Riiser (f.h), Emmy Gram Lauvanger og Sidsel Flock Bachmann i sekretariatet til Forskningsrådet ser frem til forskningsdagene.
Vil det gro kokos- palmer på Nord- polen? Kan sjiraffer være nærsynte? Hvordan bygger man iglo? Dette og mye mer får du svar på under Forskningsdagene!

SENTRUM/OSLO VEST: Forskningsdagene går av stabelen for 13. år på rad. Det foregår 21.- 30. september, med over 1000 arrangementer over hele landet og mange steder i vårt nærmiljø.

Vi viser forskning på utradisjonelt vis. Hensikten er å skape begeistring og forståelse, forklarer Anne Riiser, som er nasjonal leder for hele opplegget.

Vi kan by på mange spennende opplevelser også for barn. Tema i år er polaråret og globaliseringen. Polaråret varer egentlig i to år, og startet 1. mars. Sammen med klimaproblematikken er det et veldig omfattende internasjonalt forskningsprosjekt. Vi fant ut at om landene satser sammen, er det lettere å få det til økonomisk.

Er ikke vrien forskning bare for professorer? Bør jeg ikke heller bli hjemme og se Barne-TV?


Nei da! Mange tror at forskning er noe fjernt og rart, men det meste rundt oss er jo basert på det. Mobiltelefoner, biler, klær, medisiner... Vi omgir oss med forskning hele tiden. innskyter Sidsel Flock Bachmann i Sekretariatet for Forskningsdagene. .

Vi vil få barn og ungdom interessert, så de ønsker å bli forskere som store! Det er et stort behov for forskere i Norge og Europa! sier Anne ivrig.

Det er viktig at befolkningen får innblikk i hva norske vitenskapsmenn driver med på sine uike fagfelt, påpeker Sidsel. Ikke alle tenker på alle arbeidstimene som ligger bak de tar bare resultatene for gitt. Vi håper mange vil komme! Det blir mye å oppleve og lære. Og det er GRATIS!

Folk får treffe kjente forskere ansikt til ansikt, sier Anne. Vi håper at folk vil komme og spørre om alt mulig!


Softis på polene?

Flott! Jeg lurer på en masse. Kan drivhuseffekten påvirke kaktusen min for eksempel.?

Du kan spørre om alt! Om skisporene til Nansen smeltet? Om verdiene i havet er mer enn sardiner i olje? Vil isbjørnen overleve neste generasjon mennesker? Kjente klimaforskere og andre forteller og svarer, i Universitetsaulaen 21. september fra 12-15, forsikrer Anne.

Stakkars isbjørnen - snart blir den vel omgitt av kokospalmer og huladamer hvis vi ikke våkner?


Det hjelper hvis folk blir interessert så vi kan spre mer kunnskap om klimaproblemene.

Festivalplakaten viser to isbjørner som sjekker to forskere inni et bur. Hvordan gikk det med forskerne, forresten?


Det var to kanadiere. Og de tisset på seg! ler Anne.


Aula-åpning og torg

Kl. 1200-1500 er det åpningskonferanse i Aulaen, med kunnskapsminister Øystein Djupedal, reklamerer hun. HKH Kronprins Haakon er også til stede. Studentkoret PIRUM fra NTNU underholder, Vegard Ulvang og isbjørnforsker Jenny Bytingsvik og andre holder foredrag. Utsmykingen med isfjell og isbjørner er laget av Frammuseet!

Forskningstorget på Universitetsplassen åpnes fra trappen klokken 10.30. Det er mye spennende i år! Polartelt med mange aktiviteter. Du kan se skiene som Nansen brukte på polferdene sine! sier Sidsel.

Å se noen flate ski er ikke nok. Hvordan er det å trene med hundeslede? Det vil jeg ha greie på!


Da kan du få være med å dra bildekk etter deg på Karl Johan! Det er tungt, bare prøv! Lurer du på hvordan inuittene på Grønland lager klær? Varme plagg som verner mot kulda? Nå kan du se hvordan de gjør det! Ekte inuitt-design! Lørdag 22. september fra 10-17 er den store familiedagen på Forskningstorget. .


Stand up-forskere

Stand up-forskere har jeg aldri hørt om. Står de og kniser mens de framlegger innfløkte teorier?

Det begynte på Kafé Sting i Stavanger for 8-9 år siden, forklarer Anne. Noen damer fra Arkeologisk museum fant på å ha forskere på kafé, med faglig input for gjestene.Forskerne får 10-15 minutter hver til å forklare prosjektene sine, uten tekniske hjelpemidler! De er nødt til å uttrykke seg folkelig, og forklare enkelt hva de gjør. Nå skal vi ha det i Oslo også.

Tøffe polarforskere som Nansen og Amundsen kjørte hundeslede gjennom snøhavet. Vil du prøve? Det blir hundekjøring med slede på Karl Johan! lover Anne.

Med ekte bikkjer og sleder med blanke meier?


Bikkjene er ekte! Men det blir slede med gummihjul da... Voksne kan også få være med! smiler hun.

Iglobygging høres kult ut. Men det er smått med isbiter og snø på Karl Johan nå i september?


Vi bruker ikke snø og is, men torv og isopor! Det gjør jo ingenting? Det er bæreprinsippet for igloen som er poenget. Det er det samme for alle kupler som er laget gjennom historien. Kanskje du har sett Pantheon i Roma, f.eks?

Neiiii... Men taket på Colosseum kino! Gjelds det?


Det gjelds så absolutt! En kuppel er en kuppel.


Premiequiz og foredrag

Hos Deichman på Majorstuen blir det foredrag om klimaendringene og effekter på naturen, sier Sidsel. Det passer for både ungdom og voksne, og foregår 25. september. Tittelen er "Hett for isbjørnen." Maren A. Esmark fra WWF Norway holder foredrag fra kl. 1300-1400, etterpå kan man diskutere. Biblioteket vil ha fokus på isbjørnens liv og klimaendringene alle forskningsdagene, med plakater, utstilling og quiz for barn og ungdom.Quizen blir lagt ut fra forskningsdagene starter, det er bare å komme og hente det og fylle ut! Mange fine premier i vente!

Høgskolen i Pilestredet 46 byr på populærvitenskapelige foredrag og kaffebar med enkel servering i faojeen i 1. etasje. Det blir mye artig å høre! Vil du vite hvordan Roald Amundsens hjem så ut, kan du bli med på båttur dit fra Aker Brygge.

For å få full oversikt over de mange tilbudene, kan du skaffe deg en programkatalog fra Norges Forskningsråd.

Forskning kan være så mangt. Å finne ut hvordan ting virker, hvordan de kan være til nytte kanskje for hele menneskeheten. En medisin, vern av miljø og dyreliv, finne opp en luftdrevet bil. Bli med! Det er vitebegjær som driver verden framover. Framtiden kommer stadig nærmere. Du kan være med på å forme den!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere