Damenes drømmeby

Tallinn har gitt husmorferien en renessanse. Billig shopping, spa og sjampis har skylden.

Klokken på rådhustårnet i hjertet av gamlebyen viser 12.00. Det er søndag. Tallinn har ikke helt våknet. Det er fortsatt mulig å få plass på restaurantene langs rådhusplassen. En og annen turist vandrer stillferdig rundt, tar fram fotoapparatet, knipser et bilde.

Rekker vi én butikk til før flyet går?

En gjeng med fem norske jenter, fra Sunnmøre og Oslo, stuper ut av en forretning. I hendene har de poser. Mange poser.

Dere må bare bli med inn i skjerfbutikken. Vi snakker kasjmir- og silkeskjerf til 125 norske kroner. Hjemme i Norge koster de 1000 kroner. Minst!

Annicken Hjelle, Monica Sivertsen, Cecilie Laeskogen, Catrine Liem og Anja Wikborg fyller godt opp i den lille forretningen. De har heller ingen problemer med å fylle kassaapparatet. Fargeglade skjerf finner fort veien fra hyllene og ned i handleposene.

Vi er på kosetur. Langhelg med spa og shopping, forteller jentene, som alle er i 30-årene.

Og så legger de ut om "kjempebillige" spa-behandlinger. Manikyr, pedikyr, ansiktsbehandlinger, hårfjerning, farging av vipper og øyebryn.

Halvparten av prisene hjemme, hvis ikke mer, forsikrer damene.

Vi tror dem, de ser uforskammet friske og opplagte ut til tross for flere morgentimer med ellevill handling. Jentene roter rundt i posene. Viser fram dagens "fangst". Linduker, linklær og undertøy ("Mye billigere enn hjemme"), Adidas treningsklær ("Litt billigere enn hjemme"), pynteting og krimskrams.

Topp ti

Ifølge norske reisebyråer ligger Tallinn på topp ti over storbyer vi nordmenn helst besøker. Flere direktefly, kort avstand og mye for pengene er sannsynligvis noe av forklaringen. Frigjøringen fra russerne i 1991 og et relativ nytt EU-medlemskap har ført til at stadig flere shoppingsentre med butikker som Zara, Vero Moda og Filippa K har poppet opp, og de gamle kommunistiske kurbadene er blitt gjort om til moderne spahoteller. Noe som har gitt husmorferien en renessanse.

Jo da, menn og barn har pent måttet bli hjemme. Vi er her på jentetur, understreker drammensjentene Thale Andresen, Nina Kjeldsen, Monica Haugan og Line Ølstad Sjom også de et sted i 30-årene.

Jentene har funnet veien til Tallinns store shoppingsenter, Viru, som ligger et steinkast fra bymurene som omringer gamlebyen. Fire dager på spahotell med jordbær og russisk champagne er noe "alle burde unne seg".

Vil man nyte livet noen dager, er Tallinn stedet. Det eneste som er litt synd, er at esterne ikke er så gode til å smile, dessuten kunne engelsken vært litt bedre, mener jentene, før de gir oss dagens hotteste reisetips:

Ta med gode sko. Shopping på brosteinsbelagte gater tar livet av føttene!

Bare billig

På tross av gode sko, har kongsvingerjentene Guro Bakken og Elin Danielsen besluttet at tiden er inne for å hvile. De har bestilt time for manikyr, pedikyr og klipping av hår på et hotell like i nærheten. I mellomtiden nyter de livet på en pub hvor halvliteren koster 25 kroner.

Vi hadde en ganske så fuktig kveld ute på byen i går. Da vi kom hjem, hadde jeg brukt 90 kroner, mens Elin hadde brukt 100. Det sier vel kanskje noe om prisnivået, smiler Bakken.

Også jentene på rådhusplassen som nå er inne i sin siste shoppingetappe før flyet går tilbake til Norge og den berømte havrelefsa påpeker hvor billig det er å spise og drikke i Tallinn.

Dere må vel ha noe negativt å si om denne byen?

Jentene ser på hverandre. Tenker, rister på hodet. Men så:

Det må bli mannfolka. De er ikke mye å skryte av. I hvert fall ikke utseendemessig. Det er godt vi er gift!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.