*Nettavisen* Nyheter.

Dans, musikk og selvforsvar

Capoeira er en estetisk blanding av rytmer, slag og spark. I Center for afrikansk kultur (CAK) på Bislett har du muligheten til å slå deg løs.

BISLETT: Oslo Capoeira Klubb har søkt tilflukt hos CAK, men sporten er Brasil, ikke fra Afrika. Og trodde du fotball var brasilianernes nasjonalsport, må du tro om igjen.

Capoeira har røtter tilbake til kampen mot slaveriet på 1700-tallet, og har en særstilling i den tidligere portugisiske kolonien. Den ikke-aggressive kampsporten kom til Norge på nittitallet, og blir stadig mer populær.

Vi har deltakere fra sju år og oppover, både nybegynnere og mer erfarne. Denne måneden reiste flere av våre beste elever til Brasil for undervisning i tre måneder, sier instructor Gerard Taylor.

Lek og spill

Sammen med Agnes Folkestad startet han Oslo Capoeira Klubb i 1996, og duoen underviser på kulturhuset CAK i Pilestredet fire ganger i uka.

Dette er ikke først og fremst en konkurransesport, det er en lek og et spill. Man utfordrer hverandre i midten, men man vinner ikke ved å felle motstanderen, forklarer Agnes.

Capoeira utføres i en sirkel kalt roda. Deltakerne spiller mot hverandre to og to, de improviserer med capoeiras grunnbevegelser, spark, unnvikelser og akrobatiske bevegelser mens de øvrige akkompagnerer med rytmer, sang og klapping, før det igjen blir deres tur i rodaen.

Capoeira er allsidig trening. Man trener styrke, fleksibilitet, koordinasjon og balanse og ryggraden er i konstant bevegelse. Det er all-round fitness, mener Gerard.

Selv har han spilt capoeira i 17 år og har skrevet to bøker om sporten. Det har gitt ham gult og hvitt belte og tittelen Professor.

Vanskelig å spille

Mye av treningen går med til å lære grunnbevegelsene, men det er selve spillet og det rytmiske akkompagnementet som kjennetegner capoeira. Alle må både spille instrumenter og synge, noe som kan være mer skremmende enn å gå i ringen for mange.

Mange får litt bakoversveis når de må synge, og det er vanskelig å spille berimbao, men alle kan spille tromme og tamburin. Det kulturelle innslaget er viktig, og forsøker også å lære elevene litt om historien til capoeira. Vi legger vekt på røttene, avslutter Agnes.

PS! Nybegynnerkurset går av stabelen hver mandag kl.18.30-20.00, og nysgjerrige i alle aldre får en gratis prøvetime.

Mange får litt bakoversveis når de må synge. Agnes Folkestad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag