*Nettavisen* Nyheter.

Danser med kalver

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. Foto: FOTO: Tore Sandberg

Du kan bruke enten hete eller boblende metoder for å få kalven til å danse.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Denne suppen er av det rike, gelatinøse slaget. Kokt så lenge at en virkelig får demonstrert hva gelatin lages av.

Tørr hvin

Stivelsen i buljongen legger seg som en film i munnhulen, en film som ikke så lett lar seg påvirke. Det er faktisk ganske interessant å drikke kaldt vann etter en munnfull suppe, da herder nærmest gelatinen og filmen blir enda tydeligere.

Les også: Ukas kalveoppskrift

Høy temperatur ville løsnet litt på det, men verken te eller kaffe er egnede partnere i denne sammenhengen.

Den tradisjonelle kombinasjonen – hetvin og suppe – fungerer godt. Personlig vil jeg vende meg mot tørre viner, enten Sercial Madeira eller Amontillado Sherry.

Her får den sterke vinen vist hva den er god for. Alkoholen tar effektivt tak i munnhulen og renser opp. Madeiraen vil virke ekstra oppfriskende og rensende på grunn av høyere syre. Uansett er begge utmerkede valg til suppen.

Super jobb

Ønsker man litt mer sødme for å matche de supersøte løkene, er det mange muligheter – kanskje med en Verdelho Madeira som det beste valget.

Videre er det verdt å poengtere at en konsentrert hetvin vil gjøre en super jobb selv i små munnfuller. Det er verdt å merke seg, siden vi drikker mye mindre når vi slurper suppe.

Men det finnes definitivt flere veier til målet, blant annet noen som bobler. Kullsyre løser nemlig opp fett og stivelse i munnhulen på en veldig effektiv måte. I tillegg har den også en forfriskende egenskap. Det betyr at både øl og musserende vin kan passe her.

Velger du øl, bør den ikke være for mørk. Den bør heller ikke være for aromatisk og bitter, hvilket betyr at du helst ikke skal velge et for kraftig humlet øl. Mørke og gylne lagere er løsningen, og dem finnes det mange av. For eksempel 44859 Original Dark Lager, Jacobsen, Danmark. Kr 76,60 / 75 cl (BU).

Bobler og syre

Men vi kan vi også tillate oss å slå på stortromma og virkelig se hva bobler og syre i kombinasjon kan gjøre – samt 11 år på flaske.

42609 Gold Label 1999, Lanson, Champagne, Frankrike. Kr 399,- (Kategori 5) er en vintage Champagne med litt alder som både løfter suppen, dagen og hele anledningen opp på et helt annet nivå.

Den har alt vi trenger: God friskhet i kombinasjon med litt sødme, flott kremet mousse/kullsyre og en fin konsentrasjon og eleganse som virkelig får kalven til å danse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.