*Nettavisen* Nyheter.

«Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Et flertall av både dansker og nordmenn mener innvandrere selv må ta større ansvar for å bli integrert. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

9 av 10 nordmenn mener innvandrerne må ta ansvar for mangelfull integrering.

16.12.14 14:41

OSLO: I en fersk rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser tall at hele 9 av 10 nordmenn mener at problemer med integrering skyldes mangfull innsats fra innvandrernes side.

Det er i det såkalte Integreringsbarometeret 2013/2014 (ekstern link), som måler folks holdninger til innvandring, integrering og mangfold, at tallene kommer fram.

I den forrige rapporten viste tilsvarende tall at 8 av 10 nordmenn hadde samme holdning, men IMDi understreker, fordi tallene i år er graderte, at det ikke nødvendigvis snakk om en økning.

ER DU ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET NEDERST I SAKEN!

- Ikke overraskende
I år viser tallene at 59 prosent av nordmenn mener det «i noen grad» og 28 prosent mener det «i stor grad» er innvandrernes egen skyld at de ikke blir integrert i det norske samfunnet.

- Tallet er ikke overraskende. Det er ofte slik at ansvaret for integreringen plasseres på innvandrere selv. Det er positivt at såpass mange anerkjenner at majoritetsbefolkningen også har en rolle. Innvandrere kan jo ikke delta verken i arbeidslivet eller på andre arenaer, hvis de ikke slipper til. Det er dårlig utnyttelse av ressurser, både for samfunnet og for enkeltindivider, sier fungerende analysesjef i IMDi, Benedicte Falch-Monsen.

Hun understreker at selv om et høyt antall nordmenn mener innvandrere selv må ta hovedansvaret, så betyr ikke det at integrering i seg selv er et problem i Norge.

- Integreringen i Norge går ganske bra, og veldig mye bedre enn i andre land vi kan sammenlikne oss med. De fleste innvandrere deltar i arbeid og samfunnsliv, og gjør en nyttig innsats. Men det er også utfordringer, sier hun.

Falch-Monsen påpeker at befolkningen er delt i synet på hvordan de syns integreringen går, men understreker at tallene har vært relativt stabile siden 2005.

- I integreringsbarometeret har vi spurt befolkningen om hva de mener problemer med integreringen skyldes. Et flertall i befolkningen mener det skyldes mangelfull innsats fra resten av befolkningens side, enda flere mener det skyldes mangelfull innsats fra myndighetenes side, og enda flere mener det skyldes mangelfull innsats fra innvandrernes side, sier hun.

Les også: Barnevernskontor gir ansatte tid til mindfulness: - Støtende for klientene

Danmark: - En hard dom
I Danmark har en undersøkelse med liknende tall, skapt debatt tirsdag. En av de mest delte sakene i sosiale medier i Danmark tirsdag, er Jyllands-Postens undersøkelse av danskers holdning til integrering.

Avisa har selv fått det danske analyseselskapet Wilke til å gjennomføre en undersøkelse rundt temaet.

Her svarte 6 av 10 at det er innvandrerne selv som må ta ansvar for manglende integrering.

Jens Peter Frølund Thomsen, lektor i statskunnskap på Aarhus Universitet, har i en årrekke jobbet med forholdet mellom dansker og innvandrere.

- Det er en hard dom. Først konstaterer man at det er et problem, og så sier et ganske stort flertall, at innvandrerne gjør for lite, og at de på den måte selv er skyld i, at de blir en byrde for samfunnet, sier han til avisa.

Les også: Oslo vest-elever får egen «vorspieltrikk» til juleballet

Frikjenner ikke myndighetene
Men selv om så mange som 79 prosent av den norske befolkningen at «innvandrere selv har hovedansvaret for å bli integrert», passer helt eller ganske godt med deres oppfatning, slipper ikke norske myndigheter unna ansvar.

I det norske Integreringsbarometeret mener 74 prosent i «noen» eller «stor grad» at integreringsproblemer skyldes mangelfull innsats fra myndighetenes side.

- Alle må bidra for å skape et godt samfunn der alle bidrar med sine ressurser – både innvandrere, majoritetsbefolkningen og myndighetene. Alle tre parter må derfor også stå ansvarlige for de tilfellene integreringen ikke er vellykket, sier Falch-Monsen.

ER DU ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET NEDERST I SAKEN!

Må tørre å slippe til innvandrere
Mens innvandrere må ta ansvar for egen kvalifisering og læring, samt å delta aktivt i samfunnet, har myndighetene ansvar for at kvalifisering, utdanning og offentlige tjenester er godt tilpasset.

Samtidig peker Falch-Monsen på at befolkningen for øvrig, også har ansvar for å sørge for god integrering.

- Majoritetsbefolkningen, herunder arbeidsgivere, må tørre å slippe innvandrere til på riktige premisser, uten fordommer og usaklig forskjellsbehandling, sier hun.

Les også: - Noen tror i fullt alvor at Oslo er i ferd med å bli overtatt av muslimer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag