RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dårlig med kildesortering

Hovedstaden vil gjerne være førende på det meste, men når det gjelder kildesortering av søpla er kommunen en sinke.

Romsås: Med sine ti tusen innbyggere er Romsås en stor leverandør av søppel. To hull i veggen skal ta unna beboernes avfall før det kjøres til forbrenningsanleggene. Et hull for restavfall og et hull for papir. Enkel kildesortering.

Sinke

- Det irriterer meg at det ikke gjøres noe i Oslo for å kildesortere avfallet på en bedre måte. Selv på landsbygda, som jeg kommer fra, har vi da gjort det i årevis. Jeg har etter mange år fått sorteringen inn i "blodet", og da føles det galt å bare kaste alt i en haug, sier Tom Murtnes.
Han mener også at det bare på Romsås må være et berg av plast og matavfall som kunne sorteres ut og gjenvinnes.
- Slik det fungerer nå får jo heller ikke ungene noe forhold til å ta vare på ressursene og ender opp med å adoptere vår gamle bruk og kastmentalitet, utbryter en heller oppgitt Tom Murtnes.

Hederlig unntak

Pilestedet Park, boligkomplekset som ligger på området til det gamle rikshospitalet, har fra planleggingen startet, hatt kildesortering som en del av sitt miljøprogram.
Kostnadene er dekket av utbygger, men det er jo beboerne som til slutt betaler, sier prosjektleder hos Statsbygg, Diderik Haug.
Han legger til at kostnadene til kildesortering og kompostering av matavfallet er halvannen krone om dagen for hver husstand. Beboerne får til gjengjeld reduksjon i de kommunale renovasjonsavgiftene.
- Dette er et prosjekt for urbane forhold, og dette fungerer sier Diderik Haug.

Kommer

Oslo kommune har laget en framdriftsplan for innføring av kildesortering av plastemballasje og matavfall i Oslo. Renovasjonsetaten har satt i gang prosjektet "Innføring av kildesorteringsløsninger for plastemballasje og matavfall", sier informasjonssjef Kristin Bergersen.
Hun legger til at de vil fortløpende legge ut informasjon om utvikling og framdrift i prosjektet.

Fremdrift

Pilotprosjekt vil bli gjennomført i utvalgte deler av byen. Pilotprosjekt plastemballasje igangsettes våren 2008 og Pilotprosjekt matavfall våren 2009.
Disse vil gi erfaring med kildesorteringsløsninger i husholdningene, innhenting og transport. Utvelgelse av områder i byen som skal delta i pilotprosjektene er i full gang.
Etter at pilotprosjektene er gjennomført, vil innføring av kildesortering gradvis bli gjennomført i løpet av 2009 (plastemballasje) og 2011 (matavfall). Dette forutsetter at pilotprosjektene gjennomføres etter planen.
Tom Murtnes må dermed smøre seg med tålmodighet i ytterligere noen år før han får flere hull å kaste søpla i på Romsås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere