*Nettavisen* Nyheter.

Datatrøbbel

 

Da jeg kom ut i stua 1. nyttårsdag var dataskjermen min svart med en lysende, hvit melding; "Finner ikke operativsystemet"

Hva? Finner ikke?! Jeg forsøkte å starte maskinen på nytt, men fikk samme beskjed. Realiteten hadde vel egentlig gått opp for meg før jeg trykket på knappen. Et stykke utpå natten 1. januar 2009 hadde et slemt virus blitt aktivert og slettet ALT som var på harddisken min. Jeg har hørt om fenomenet, men trodde liksom ikke det kunne skje meg. Jeg har jo to antivirusprogram, oppdaterer maskinen jevnlig, sletter midlertidige internettfiler, kjører diskopprydding og diskfragmenterer når det er behov. Jeg er jo en av dem som i hvert fall vet litt om hva jeg driver med.

Tøffe gutter tar ikke backup, men tøffe gutter gråter også ofte, sa en god venn til meg en gang.

Derfor tar jeg backup av det aller meste, heldigvis! Så når jeg forsto at alt var borte, satte jeg meg rolig ned og tenkte at det ikke var noen grunn til panikk. Men jeg begynte å tenke på hvorfor dette hadde skjedd. Hadde jeg åpnet noen e-poster med vedlegg fra folk jeg ikke kjente? JA, det gjør jeg jo hele tiden. Jeg får jo blant annet stadig tips fra folk om hva vi skal skrive om i Nordstrands Blad. Men ingen av disse hadde virket mistenkelige på noen som helst måte.

Min gode venn beroliget meg med at dette viruset kunne snike seg inn bakveien og kunne ha ligget latent i maskinen min i lengre tid. Det var snakk om en såkalt trojaner, som uten forvarsel hopper ut fra skjulestedet og angriper.

Det som gjør meg sint er at dette virusangrepet ikke har noen som helst mening! Hvilken idiot er det som sitter og fabrikkerer et virus som sletter harddisken til en person han ikke engang kjenner? Hadde han enda laget noe som hentet ut passordet mitt i nettbanken, slik at han kunne tappe kontoen min for penger, hadde jeg forstått hensikten. Det er ingen tvil om at de som lager slike virus er dyktige. Tenk på alt det flotte de kunne ha gjort om de hadde brukt evnene sine til å gjøre noe bra for andre! Det eneste han har oppnådd nå er mye irritasjon hos meg og mye ekstra tid for min gode datahjelper og meg med å hente fram alle filer og installere alle programmer og drivere igjen.

En av mine første tanker etter at dette hendte var at jeg måtte gå til anskaffelse av et nytt antivirusprogram. Så tenkte jeg at det kanskje er de som lager disse antivirusprogrammene som også lager disse virusene, så folk skal kjøpe det de lager? Da har i hvert fall disse virusmakerne en agenda annet enn å bare ødelegge.

I USA ble det nylig foretatt en test av en rekke antivirusprogrammer. De tok en datamaskin og proppet den full med alle de virusene de kjente til. Så lot de programmene jobbe. Norton Antivirus kom best ut i testen. Programmet fant 12 prosent! Med andre ord skal det mye til å finne et program som vil beskytte maskinen din totalt mot virus. Denne gangen gikk det heldigvis bra for min del. Med hjelp av min gode venn er maskinen min like god som ny.

Men jeg har innsett at jeg må overgi meg, for det å ha datamaskin er en risikosport som kan få tøffe jenter til å gråte iblant også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.