RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødens ingeniører


Ingeniører i arbeid hos Topf & Söhne.
Ingeniører i arbeid hos Topf & Söhne.
Hvordan kunne helt vanlige mennesker bidra til å effektivisere Hitlers massemord? Spørsmålet er sentralt i utstillingen «Dødens ingeniører: Topf & Söhne – ovnsbyggerne i Auschwitz», som åpner på Teknisk museum 10. mars.

KJELSÅS: Dødens ingeniører berører et av de vanskeligste og mest sentrale temaene i moderne europeisk historie; det industrialiserte massemordet på jøder, romaer og andre befolkningsgrupper i tyske konsentrasjonsleire. Massedrapene knyttes ikke bare til nazismens menneskefiendtlige verdensanskuelse, men også til en nøkternt kalkulerende, instrumentell fornuft.

– Var ikke antisemitter

– Dødens ingeniører utdyper og utfordrer våre forestillinger om nazismens forbrytelser og tvinger oss til å reflektere omkring teknikkens rolle i samfunnet, sier førstekonservator Ketil G. Andersen i en pressemelding.

Utstillingen tar utgangspunkt i maskinfabrikken Topf & Söhne, som leverte krematorieovner til tilintetgjørelsesleiren Auschwitz-Birkenau.

Ingeniørene fra Topf & Söhne var verken fanatiske nazister eller antisemitter, men vanlige mennesker som frivillig stilte sine tekniske kunnskaper til rådighet for et morderisk system. Nøkternt og kalkulerende gikk de inn for å løse avgrensede, praktiske oppgaver – uten på noe tidspunkt å protestere mot urettferdigheten og lidelsen som omga dem.

Umenneskelighet og barbari

– Noe av det mest foruroligende ved utstillingen er nettopp konteksten av normalitet og rasjonalitet som blir etablert rundt massedrapene. Dette minner oss om at et moderne samfunn, med en gjennomgripende organisering, teknologi og arbeidsdeling, ikke uten videre gir noen garanti mot umenneskelighet og barbari, sier Andersen.

Topf & Söhne var et gammelt og velrenommert firma som hadde bygging av krematorieovner som en av sine spesialiteter. Under krigen innledet de et samarbeid med SS og fikk blant annet i oppdrag å levere krematorieovner til Auschwitz-Birkenau.

Gjennom hele krigen arbeidet ingeniørene fra Topf & Söhne målrettet med å perfeksjonere og tilpasse ovnene til oppdragsgivernes krav om stadig mer effektive konstruksjoner.

– Var klar over massemord

– Utstillingen etterlater ingen tvil om at ingeniørene i Topf & Söhne visste at krematorieovnene var del av et større maskineri for massemord. De var helt på det rene med at de døde kroppene som ble kremert i firmaets ovner var uskyldige ofre, myrdet i Auschwitz' gasskamre, understreker Andersen.

I manges øyne er Teknisk museum først og fremst et sted for feiringen av den moderne teknologiens triumfer, et sted der teknologien symboliserer fremskrittstro og utviklingsoptimisme. Dødens ingeniører plasserer teknologien i en helt annen og langt mer urovekkende kontekst.

– Teknisk museum oppfatter Dødens ingeniører som en viktig utstilling, som ikke bare utfordrer forestillingene om Holocaust, men også våre forestillinger om teknikkens rolle i det moderne samfunnet. I noen grad utfordrer den også museets egen formidlingstradisjon. At utstillingen blir vist nettopp ved Teknisk museum, gir en interessant kontekst for å reflektere over disse aspektene, sier Andersen.

Undervisning for skoleelever

I forbindelse med utstillingen tilbyr museet undervisningsopplegg tilpasset 10. trinn og videregående skole. Dødens ingeniører har også en egen utstillingskatalog. Den deles ut gratis til alle klasser som deltar i undervisningsopplegg knyttet til utstillingen.

Det arbeides med å arrangere en konferanse i september hvor noen av utstillingens mest sentrale problemstillinger belyses nærmere og tas opp til debatt.

Visningen på Teknisk museum er støttet av Fritt Ord. Utstillingen er laget av stiftelsen Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora i samarbeid med Jüdisches Museum Berlin og Staatliches Museum Auschwitz-Birkenau. Den ble første gang vist ved det jødiske museet i Berlin i 2005. Den har senere besøkt flere museer i og utenfor Tyskland. Etter at utstillingen avsluttes ved Teknisk museum i oktober 2010, settes den opp permanent i Erfurt, i lokalene der Topf & Söhne hadde sin virksomhet.

Dødens ingeniører: Topf & Söhne – ovnsbyggerne i Auschwitz, åpner på Teknisk museum torsdag 10. mars kl. 17 og varer ut oktober 2010.


LES OGSÅ: Hemmeligheten bak Teknisk-suksessen
LES OGSÅ: Verdens beste
LES OGSÅ: Det ahr aldri før vært så mange her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere