De 20 beste reisemålene akkurat nå

THE WINDY CITY: Opplev hva Sinatra mente da han sang "Chicago is my kind of town".

THE WINDY CITY: Opplev hva Sinatra mente da han sang "Chicago is my kind of town".

Litt ferie til overs, men i tvil om hvor du burde dra? Lei av London og Paris? Her er 20 tips til annerledes og trendy destinasjoner.

MYE Å BY PÅ: Amsterdam er så uendelig mye mer enn coffe shops og horestrøk. Som ultrakule Bazar Amsterdam, for eksempel. (Foto: Tore Sandberg)

FRANCE: Bretagne har flotte middelalderbyer...

FRUIT DE MER: ..., og bedre sjømat enn i Bretagne får du neppe.

SKYLINE: Som New York, bare bedre, sier entusiastene. Chicagos skyline kan måle seg med de fleste.

BEACH: Dra på stranda i Chicago.

CHICAGO: Navy Pier.

CORNWALL: Veldig populært blant engelskmenn om sommeren, men ikke la det skremme deg bort.

ØST-ENGLAND: East Anglia har mange flotte steder, som strendene i Southfolk.

KOMBO: Malta er perfekt for kulturelskere som liker sol og sjø.

Condè Nast Traveller har plukket ut de 20 beste reisemålene i verden akkurat nå. De har styrt unna gamle klassikere, og heller valgt å fokusere på litt annerledes reisemål, eller nye opplevelser i populære ferieland. Det er en trend også nordmenn følger.

– Jeg tror nok mange nordmenn er "plaget" av våre forfedres oppdagergen, og ønsker å utforske nye og mindre vanlige feriedestinasjoner, sier Erlend Ellingsen, redaktør for magasinet Reis.

På Condè Nasts liste troner Amsterdam øverst, men ikke på grunn av coffe shops og red light district. Istedet er det byens mange muséer og aktuelle kulturbegivenheter som gjør at de topper.

Det overrasker ikke Ellingsen.

– Byen har et innholdsrikt kulturprogram i tiden fremover, i tillegg til alle tilbudene som alt eksisterer. Dessuten er Amsterdams intime stemning unik for en europeisk storby, sier Ellingsen.

Ellingsen synes listen er proppet med fristende reisemål, men skulle gjerne ha sett Beirut på listen.

– Det kommer til å bli det nye jetsetparadiset, spår han.

1. Amsterdam, Nederland

Dette er byen å dra til hvis du vil ha noen kunstopplevelser utenom det vanlige i år. Hermitage Amsterdam åpnet i ny og forbedret utgave i juni, og viser for tiden utstillingen "At the Russian Court".

Få også med deg "Stedelijk goes to town". Museet Stedelijk venter på nye lokaler som skal stå klare neste år, så under denne perioden vil museet låne ut sine kunstsamlinger til andre kulturinstitusjoner i byen.

Det vil også arrangeres workshops og interaktive prosjekter for å bringe kunsten til folket.

2. Botswana, Afrika

Botswana seiler opp som en ny safarifavoritt. Landets to store elver sørger for at ville dyr som løver, elefanter, neshorn, leoparder og bøfler befinner seg i landet året rundt.

Botswana har vært et velfungerende demokrati siden 1966, og er derfor en trygg desitnasjon.

3. Bretagne, Frankrike

Denne halvøya nordvest i Frankrike passer både for helgeturer og lengre ferier. Franskmenn selv strømmer hit for å nyte førsteklasses sjømat, og de fleste restaurantene bruker kun råvarer fra området.

Prisnivået er også langt lavere enn i Paris.

4. Chicago, USA

Som New York, bare bedre. Flottere skyline, hyggeligere folk, renere gater, men med akkurat de samme skjønne nabolagene, butikkene, nattelivet og musikkmiljø som du forbinder med Manhattan.

Opplev hva Sinatra mente da han sang "Chicago is my kind of town".

5. Chile, Sør-Afrika

Chilenernes vennlige lynne blandet med landets fantastiske landskap gjør dette til et flott feriemål.

Hovedstaden Santiago ligger vakkert til omkranset av Andesfjellene, og nasjonalparkene Patagonia og Torres del Paine frister med noen eksepsjonelle naturopplevelser.

Atakamaørkenen vil gi deg følelsen av å være på månen.

6. Cornwall, England

Veldig populært blant engelskmenn om sommeren, men ikke la det skremme deg bort.

For noe godt å bite i, dra til den lille byen Padstow hvor kjendiskokken Rick Stein driver sitt matimperium.

Deretter kan du sykle, ri eller vandre langs Camel Trail, en 3 mil lang bilfri vei for å se mer av den praktfulle utsikten.

7. Datca-halvøya, Tyrkia

På denne idylliske sydvestlige fliken av Tyrkia kan du finne øde strender, olivenlunder og skyggefulle cafeer.

Området har mange bukter og havner, så bli med på en båttur for en sjanse til å nyet utsikten i fulle drag. Og nå du blir lei, er de greske øyene bare et steinkast unna.

8. East Anglia, England

Elsker England, men lei av London? Da kan dette området være et alternativ.

East Anglia har flotte strender og slike små erkeengelske, idylliske landsbyer. I tillegg kan området lokke med vakre "The Broads" som er et nettverk av elver og innsjøer. Båtfolk bør kunne kose seg her.

9. Folegandros, Hellas

Mange strømmer til Mamma Mia-øya Skopelos, men hvorfor ikke finne deg ditt eget øyparadis? Rett sør ligger Folegandros, en av de minste greske øyene.

Det kan være litt krongleste å komme seg dit utenom høysesongen, men etter du har booket deg inn på Anemomilos Apartments og ser den fantastiske havutsikten fra rommet ditt, vil du ikke angre.

10. Madagaskar, Afrika

Denne frodige øya med de flotte strendene er et sted man ønsker å vende tilbake til. Hovedstaden Antananarivo lokker med livlige markeder, og etterpå kan du dra nordover og nyte livet på strandhotell med høy standard.

Ekte eventyrere drar derimot sørøstover, hvor villmarksleire som Mandrare River Camp venter.

... og de neste 10

Ingen på Topp 10-listen som frister? Her er 10 andre destinasjoner Condè Nast mener du bør få med deg.

* Malta. Perfekt for kulturelskere som liker sol og sjø, men som kjeder seg lett hvis ikke det er noe å finne på.

* Panama. Paradis i Mellom-Amerika som ennå ikke er invadert av turister. Kos deg på strendene eller ta del i storbylivet i Panama City.

* Det skotske høylandet. Skottene feirer 250-årsjubileet til poeten Robert Burns med ulike arrangementer hele året.

* Sri Lanka. Så lenge du unngår de konfliktfylte områdene nord og øst i landet, kan du velte deg i billig luksus på denne øya.

* Tunisia. Kun grei flytur unna venter varme strender og masse historie. Storbyliv i Tunis eller strandliv i for eksempel Djerba. Du bestemmer.

* Uruguay. Hovedstaden Montevideo byr på spektakulær art deco-arkitektur, og Buenos Aires er bare et steinkast unna. Uruguay er også et av de tryggeste landene i Sør-Amerika.

* Vancouver Island. Utforsk Canadas ville natur fra hesteryggen, kos deg på hvalsafari eller prøv fiskelykken . Og når du lengter tilbake til sivilisasjonen finnes det nok av luksushoteller.

* Vietnam. Poulært reisemål, men det finnes nok av bortgjemte steder. Condè Nast anbefaler Phu Quoc Island, som har fantastiske strender.

* Vilnius. Europeisk kulturhovedstad i år, med alt det innebærer. Og byen er nyoppusset etter å ha blitt forsømt i årevis, så barokke bygninger og brosteinsgater skinner.

* Zurich. Her er det rent og effektivt, men byen kan også by på et bugnende kulturliv. Det fantastiske kunsmuseet Kunsthaus er i verdensklasse, og bør oppleves.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.