Gå til sidens hovedinnhold

De beste musikkmobilene

I denne testen av musikk- og fotomobiler scorer både Aino, iPhone og Omnia høyt.

Lyd og Bilde: Få telefoner kombinerer flere spesialfunksjoner på en god måte. Ser vi på musikkmobiler og fotomobiler er problemet åpenbart – telefonene er sjelden bra på begge deler.

Men det finnes unntak! Her har vi valgt ut supertelefonene som både kan fotografere og håndtere musikk på en god måte.

Best i test

Sony Ericsson Aino
Pris: ca. 3600 kroner


Aino er i første rekke en mediemobil, ikke en rendyrket musikkmobil. Skyvemobilen har touch-funksjoner når den er lukket.

Støtten for DLNa gjør at Aino kan kommunisere med alle andre enheter som støtter samme system. Dermed kan musikk som er tilknyttet PC-en din, spilles av på mobiltelefonen. Ganske imponerende!

Lydforbedringsteknologien Clear Audio og Clear Bass gir ekstra god lyd. Aino har visning av albumomslag, registrering av hvilket humør du er i via SenseMe og selvfølgelig Shake-kontroll for å kontrollere musikkavspillingen.

En trådløs enhet til å feste i skjortelommen inneholder både sender og mottaker, samt mikrofon og kontrolltaster. Til denne kobles øreproppene med en 3,5 mm plugg. Selv om Sony Ericssons egne plugger er meget gode, kan du også koble til favoritthodesettet ditt.

Aino har GPS med fotoboksvarsling. Du kan laste ned 60 gratis filmer i året. Kameraet har 8,1 megapiksler og funksjoner som ansiktsgjenkjenning, innstilling av fokusområder og video-opptak. En flott telefon!

Best brukervennlighet

Apple iPhone 3GS
Pris: fra 7300 kroner


Her kan du bruke hodetelefoner med standard 3,5 mm plugg – en stor fordel, siden det settet som følger med fungerer omtrent like godt som en hyssing festet i en tom colaboks.

En av ulempene ved iPhone er at du er nødt til å gifte deg med iTunes. Bruken av musikkspilleren, og samspillet med iTunes, fungerer imidlertid glimrende. På telefonen kan du sortere sanger etter alle fornuftige kriterier. I 3GS-modellen e det støtte for Genius-lister i tillegg til vanlige spillelister.

Hvis vi ser bort fra de dårlige øreproppene, er mobilen som en iPod touch. Lydkvaliteten er god, med fin fylde. Men vi savner en egen equalizer-funksjon, for å kunne justere lydbildet selv. Betjeninngsmessig er det ingen over, ingen ved siden.

Ypperlig for filmfantaster

Samsung I890 Omnia HD
Pris: Ca. 5500 kroner


Dette er en mediemobil, ypperlig for filmfantaster. Den store OLED-skjermen er det beste vi noen gang har sett, de fantastiske bildene må bare oppleves. Det skal også nevnes at telefonen inneholder en drøss med kontorapplikasjoner, og dermed også er en profftelefon.

På musikkfronten er telefonen ypperlig. Brukergrensesnittet er enkelt og svært effektivt. Vi liker lydbildet, selv om det kanskje mangler litt på bassen. Øreproppene er av rimelig god kvalitet, men er du kresen, vil du nok sette pris på et bedre.

Merkelig nok stanser musikkspilleren helt når du skal ta bilder, det er den eneste «feilen» vi finner.

Kameraet er på 8 megapiksler med bildestabilisator. Telefonen har GPS, 3,5 mm plugg for lyd, og den støtter A2DP.

Ekstremt gode farger

LG BL40
Pris: ca. 5000 kroner


Med et format på 21:9 vekker LG BL40 oppsikt. Den har lekre minimalistiske designdetaljer, og en stor skjerm som kun trenger berøring – ikke trykking – for å reagere. Fargene er ekstremt gode, og film blir en flott opplevelse.

Brukergrensesnittet er LGs eget. Det er enkelt og effektivt, men ulempen er at du er låst til LG. Du kan ikke installere annen programvare.

Øreproppene vil vi anbefale å skifte ut, hvis du vil ha fullt utbytte av musikken din. Telefonen har god lyd i telefonen, men ikke på nivået til Aino og iPhone. Brukergrensesnittet for musikk er greit, men ikke mer.

Telefonen har radio, GPS og WLAN, og den kan kobles direkte til TV-en.

Minnet er litt lite, og telefonen går noe tregt hvis du fyller den med film. Også batterikapasiteten kunne vært langt bedre. At fotoapparatet kan ta bilder i 360 graders panorama, teller definitivt på den positive siden. Prisen er likevel høy i forhold til hva du får.

Les hele saken på Lyd og Bildes nettside

Reklame

Husker du disse to idiotene?