*Nettavisen* Nyheter.

De bor ikke her

Oslo politi fotfølger byens 78 verste vaneforbrytere. Ingen av de bor i Groruddalen.

OSLO/GRORUDDALEN:Oslo politiet startet et prosjekt som skal ta seg av oppfølging av byens verste kriminelle. Prosjektet har fått navn VIC (Very Important Criminals). Prosjektleder Liv Øyen i Oslo politiet sier at ingen av de 68 menn og 10 kvinner bor i Groruddalen. Øyen har selv jobben på Stovner politistasjon.
- Da jeg begynte å jobbe med disse sakene virket noen av de navnene kjent i utgangspunktet. Det kan sikkert være det at de har gjort noen ugjerning i Groruddalen. Ingen av disse har adresse registrert i Groruddalens bydeler.
Hovedtyngden ligger på menn i alderen mellom 30 og 45 år.
VIC prosjektet går i korthet ut på det å ta seg av verstingene i Oslo. De siste to årene har 78 personer alene stått for rundt 3000 kriminalsaker i Oslo. Øyen sier at det er litt vanskelig å si om noen av disse kommer fra Groruddalen.
- De har forflyttet seg mye. Noen har hatt flere ulike adresser registrert i folkeregisteret. Andre unnlot å registrere bopel og står oppført som "uten fast bopel".
Hovedgrunnen til at det er vanskelig å finne ut av det hvor Oslos verste kriminelle kommer fra er likevel rimelig enkelt.
- De har sittet inne mange ganger. Noen er i fengsel nå. Derfor er det mange av de som står uten registrert bosteds adresse, sier Liv Øyen.
Prosjektet VIC startet i oktober 2005 og det er 12 etterforskere, jurister og kontorpersonell som er prosjektgruppen. Prinsippet for prosjektet er å ha lav terskel for varetekt, samt kjøre saken hurtigst mulig gjennom rettssystemet.
- De skal pågripes, varetektsfengsles og kjøers gjennom rettsapparatet med ekspertfart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag