*Nettavisen* Nyheter.

De brenner for sikring

SIKKER SATSING: Brannmester Lars Brenden (t.v), infoleder ved Smestad brannstasjon Ida Kojedahl og avdelingsleder i Infratek Johny Guldager håper at jevnlige hjemmekontroller vil øke bevisstheten om brannsikkerhet i hjemmet.

Hvert år starter 400 branner i private hjem i Oslo. Ved å reise hjem til publikum vil Brann- og redningsetaten lære oss hvordan vi skal unngå det verste som kan skje.

SMESTAD/HOVSETER: – Kan vi avverge bare et par stekeovnsbranner, har vi gjort et godt stykke forebyggende arbeid.Johny Guldager er spent. Fra neste uke skal avdelingslederen i Infratek samarbeide med politiet om hjemmebesøk i 211 leiligheteter på Hovseter for å skape en sterkere bevissthet om brannsikkerhet.

Merseyside

Ideen kommer fra England, der jevnlige hjemmebesøk i regionen Merseyside bidro til at antallet boligbranner gikk kraftig ned.

Samtidig sank antallet omkomne og hardt brannskadde, som følge av publikums bevissthet om rett handlemåte i tilfelle brann.

Prosjektet har i dag avleggere i Sverige og Danmark i tillegg til Norge.

Kunnskapsutveksling

Guldager er glad for at skilleveggene mellom el- og brannkunnskap nå er på vei ned.

– El-tilsynet er bare på hjemmebesøk hvert 20. år, til tross for at elektriske feil er den vanligste brannårsaken i norske hjem. Brann og el har mye å gi hverandre gjennom ulik kunnskap på samme felt, sier han.

Samarbeidet har hittil resultert i en opplysningsbrosjyre på syv språk. Nå håper trioen at kunnskapen vil bli tatt godt imot av publikum.

– Vi vil være en utadrettet etat, og valgte en blokk i Hovseterveien for å treffe mange, sier informasjonsleder Ida Kojedahl.

Høy troverdighet

Brannmester Lars Brenden fremhever kulturforskjeller som viktig årsak til at enkelte miljøer er mer utsatt for brann.

– Mange med innvandrerbakgrunn har en annen forståelse for brannsikkerhet enn vi vet er nødvendig. Heldigvis har brannvesenet en integritet som gjør at folk stoler på oss.

Kojedahl er enig.

– Vårt hovedmål er et brannsikkert Oslo. Det blir spennende å se responsen når vi nå skal møte folk der de bor, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.