*Nettavisen* Nyheter.

De drar lasset

De gleder seg veldig. Fra venstre Ingrid Maurstad, Knut Orfjell og frivilligsjefen selv, Mari R. Nygaard. Foto: Foto: Vidar Bakken

Uten frivillige blir det ikke Ski-VM. Vi møtte to av dem sammen med frivilligsjefen.

Oslo: Hva får en ambulansesjåfør og sikkerhetsvakt for Klanen til å bli frivillig under Ski-VM. Eller hva får en ung kvinne som snakker klingende bergensk og knapt har hatt «løpepinner» på beina til å melde seg. Det ville vi gjerne vite.

En gammel traver

Knut Orfjell er 60 år, bosatt på Nordberg, og har nettopp pensjonert seg etter et langt liv ved ambulansetjenesten ved Ullevål sykehus. Han er spesialutdannet innen akuttmedisin, men under Ski-VM er det først og fremst hans kjøreferdigheter det blir satt pris på. Han skal nemlig kjøre VIPene under arrangementet som skal fraktes i limo-BMWer disse vinterdagene

– Jeg gleder meg utrolig mye. Jeg er en gammel traver. Jeg var med i både prøve-VM i 81, Ski-VM i 82 og fjorårets prøve-VM. Da det ble klart at Oslo fikk Ski-VM igjen luktet jeg sagmugg. Jeg glad for at jeg kan være med å vise verden at Oslo er verdens vinterhovedstad. Jeg er også gjennom mange år frivillig i Vålerenga, i Klanens sikkerhetstjeneste. Da følger vi laget borte og hjemme. Jeg kan vel si det slik at jeg er litt over gjennomsnittet interessert i sport, humrer Knut.

Les også: Frivilligsjef Mari R. Nygaard sover godt om natten

Lillehammer-OL gjorde inntrykk

29 år gamle Ingrid Maurstad kom fra Bergen til Oslo i fjor. Hun er samboer og er bosatt på Grünerløkka. Hun skal jobbe med Sportsservice.

– Jeg jobber som rådgiver i Oslo idrettskrets med feltet kompetanse- og klubbutvikling. Min oppgave under VM blir å ta meg av en av studiegruppene som kommer for se og lære av dette arrangementet. Vi skal følge arrangementene, så jeg får sikkert se mange av øvelsene, sier Ingrid.

– Det kan være grupper, alt fra world cup arrangører fra Val di Femme til neste års arrangør av skiflygings-VM i Vikersund, opplyser frivilligsjef, Mari R. Nygaard.

Ingrid har også erfaring som frivillig.

– Jeg har i to omganger jobbet under Uken i Bergen, som Handelshøyskolen i Bergen arrangerer. Jeg meldte meg på som frivillig fordi jeg som 13-åring opplevde den store folkefesten under OL på Lillehammer. Det gjorde stort inntrykk. Dette er spennende og kommer til å bli en kjempeopplevelse. Jeg gleder meg til å treffe mange nye mennesker og oppleve folkelivet, sier Ingrid.

Skiferdigheter

Hvordan er det så med de to frivilliges egne skiferdigheter.

– Jeg er vokst opp i Maridalen og der gikk vi på ski uansett hvor vi skulle om vinteren. Jeg var aktiv skiløper samtidig med Ivar Formoe. Han ville ha meg over i Lyn, men det ble det aldri noe av. Jeg ble i Korsvoll, sier Vålerenga-gutten.

– Vi hadde hytte på fjellet og der gikk vi på solide fjellski. Først i fjor prøvde jeg å gå på «løpepinner» som vi sier. Det var uvant, men nå går jeg jevnlig og skal holde følge med de andre når vi kommer til påsken, forsikrer Ingrid.

Smirre og Marit

Begge håper på å få se noen av sine favorittøvelser og favorittutøvere.

– Hopp i de nye bakkene blir stort. Jeg har stor sans for både Marit Bjørgen og Petter Northug. Jeg snakket tidligere i år med Marit Bjørgen. Det er en utrolig koselig jente, en stor idrettskvinne, sier Knut, som skal kjøre mange av FIS-delegatene under VM.

– De skal jo se øvelsene, så jeg håper å få med meg noen høydepunkter, sier Knut., som har Vladimir Smirnovs gull på 50 km under OL på Lillehammer som ett av sine tidligere høydepunkter.

– Smirre var populær i Norge og jeg tror de fleste unte han det gullet.

Dæhlie og Marit

13-årige Ingrid sto på den iskalde langrennsstadion på Lillehammer samme år og så Bjørn Dæhlie vinne 15 km jaktstart.

– Det husker jeg godt, også fordi det var så kaldt. Vi kom med nattoget fra Bergen for å se på 15 kilometeren. Vi måtte dra tilbake samme kveld, for det var ikke en ledig sengeplass på Lillehammer, sier Ingrid, som gleder seg aller mest til stafettene for både gutta og jentene.

– Jeg er utrolig imponert over hva Marit Bjørgen har fått til denne sesongen, og så håper jeg på Northug naturligvis.

Begge to har glimtet i øyet når vi spør hvordan de ser for seg VM-dagene.

– Jeg har en vanvittig god følelse for dette arrangementet. Det kommer til å bli en folkefest vi aldri vil glemme, både i Kollen og i sentrum av Oslo, sier Knut.

– Det vil bli et minne for livet. Det er jeg sikker på, tindrer Ingrid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.